Subiect "Modificari recente in legislatia pensiilor" Deschis de lapensie la data: 09/25/2008 8:26am
Pagina curenta: 1 din 7 Mergi la pagina: 1 2 3 5 6 7
Modificari recente in legislatia pensiilor
Scris de: lapensie la data: 09/25/2008 8:26am
ACORDAREA UNUI PUNCTAJ SUPLIMENTAR PENTRU STAGIILE IN GR. I SI II DE MUNCA

ORDONANTA DE URGENTA 100/2008

Ca urmare a valului de nemultumiri concentrate pe modul de reglementare in noua lege a pensiilor 19/2000 a avantajelor ce decurg ca urmare a stagiilor lucrate in grupele I si II de munca a fost elaborat un proiect de lege care sa elimine unele inechitati. Dar cum aceasta cale cerea un timp lung pana la finalizare si tinand cont si de apropiera alegerilor din noiembrie 2008 guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta care a preluat prevederile proiectului de lege si care aduce modificarile asteptate. Acestea sunt:

-Pentru sporul de vechime dat de stagiul lucrat in grupa I se acorda un spor de 0,5 puncte pentru fiecare an respectiv 0,04166 puncte pentru fiecare luna lucrata in grupa I.

-Pentru sporul de vechime dat de stagiul lucrat in grupa I I se acorda un spor de 0,25 puncte pentru fiecare an respectiv 0,02083 puncte pentru fiecare luna lucrata in grupa I I.

Acest spor este acordat pensionarilor cu conditia indeplinirii stagiului complet de cotizare.

Acordarea acestui spor se face incepand cu 1 octombrie 2008 pentru pensionarii care ies la pensie dupa aceasta data.

Pentru pensionarii iesiti la pensie anterior lui 1 octombrie 2008 acest spor se acorda esalonat in decursul unui an in 4 etape astfel :

-Octombrie 2008 pentru pensionarii iesiti la pensie pana in anul 1990 inclusiv.

-Februarie 2009 pentru pensionarii iesiti la pensie intre anii 1991 si 1996 inclusiv.

-Iunie 2009 pentru pensionarii iesiti la pensie intre anii 1997 si 31 martie 2001.

-Octombrie 2009 pentru pensionarii iesiti la pensie intre anii 1 aprilie 2001 si 30 septembrie 2008.
Re: Modificari recente in legislatia pensiilor
Scris de: Angela la data: 09/24/2008 6:52pm
Gen:F
Data nasterii:1956
Stagiul de cotizare:30ani
Alte date:am lucrat 10 ani grI si 8 ani gr.II
Intrebare:cele o,5 puncte pt grI de munca se adauga pentru fiecare an lucrat in gr. I sau pentru fiecare an de spor acordat ?(in cazul meu la 10 ani sau la 6 cit am reducerea prin Legea 19)....eu asa am inteles din OUG100.
Scris de: la pensie la data: 09/25/2008 8:22am
Este adevarat ca OUG 100/2008 are o formulare electorala si deci comfuza. Cred ca va trebui sa asteptam sa apara legea care aproba aceasta ordonanta de urgenta si sa speram ca va lamuri aceasta neclaritate.
Noi credem ca aceasta ordonanta se bazeaza pe sporurile de vechime pentru grupele de munca acordate prin legea veche 3/1977 care prin legea 19/2000 au fost ignorate. Dar cum din motive electorale nu puteau sa formuleze articolul ca se acorda un punct pentru fiecare 4 ani de stagiu in gr I si un punct pentru fiecare 16 ani de stagiu in grupa a II a, au preferat o formulare alambicata.
In cazul dv credem sporurile de care ati fi beneficiat prin legea 3/1977 sunt: de 5 ani pentru stagiul in grupa I (10ani x 6 luni/an) si de 2 ani pentru stagiul de grupa II (8 ani x 3 luni/an).
Va multumim pentru sesizarea privind ambiguitatea ordonantei.
Scris de: lapensie la data: 10/09/2008 8:59am
MAJORAREA VALORII PUNCTULUI DE PENSIE

ORDONANTA DE URGENTA 108/2008

Conform art.II al acestei ordonante se devanseaza la 1 octombrie 2008 cresterea valorii punctului de pensie de la 581.3 roni la 697,5 roni, prevazuta anterior a se face la 1 noiembrie 2008 conform Ordonantei nr.26 de rectificare a Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2008.
Modul de calcul a vechii si noii valori a punctului de pensie este urmatorul:
-Vechea valoare a punctului de pensie constituia 37,5 % din salariul mediu pe economie de 1550 roni care a stat la baza calculului Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2008.
1550 x 0,375 = 581,3 roni
-Noua valoare a punctului de pensie constituie 45 % din salariul mediu pe economie de 1550 roni care a stat la baza calculului Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2008.
1550 x 0,45 = 697,5 roni
Scris de: erikaodo la data: 10/14/2008 1:21pm
lapensie :
ACORDAREA UNUI PUNCTAJ SUPLIMENTAR PENTRU STAGIILE IN GR. I SI II DE MUNCA

ORDONANTA DE URGENTA 100/2008

Ca urmare a valului de nemultumiri concentrate pe modul de reglementare in noua lege a pensiilor 19/2000 a avantajelor ce decurg ca urmare a stagiilor lucrate in grupele I si II de munca a fost elaborat un proiect de lege care sa elimine unele inechitati. Dar cum aceasta cale cerea un timp lung pana la finalizare si tinand cont si de apropiera alegerilor din noiembrie 2008 guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta care a preluat prevederile proiectului de lege si care aduce modificarile asteptate. Acestea sunt:

-Pentru fiecare an de spor lucrat in grupa I se acorda un spor de 0,5 puncte pentru fiecare an respectiv 0,04166 puncte pentru fiecare luna de spor lucrata in grupa I.

-Pentru fiecare an de spor lucrat in grupa II se acorda un spor de 0,25 puncte pentru fiecare an respectiv 0,02083 puncte pentru fiecare luna despor lucrata in grupa I I.

Acest spor este acordat pensionarilor cu conditia indeplinirii stagiului complet de cotizare.

Acordarea acestui spor se face incepand cu 1 octombrie 2008 pentru pensionarii care ies la pensie dupa aceasta data.

Pentru pensionarii iesiti la pensie anterior lui 1 octombrie 2008 acest spor se acorda esalonat in decursul unui an in 4 etape astfel :

-Octombrie 2008 pentru pensionarii iesiti la pensie pana in anul 1990 inclusiv.

-Februarie 2009 pentru pensionarii iesiti la pensie intre anii 1991 si 1996 inclusiv.

-Iunie 2009 pentru pensionarii iesiti la pensie intre anii 1997 si 31 martie 2001.

-Octombrie 2009 pentru pensionarii iesiti la pensie intre anii 1 aprilie 2001 si 30 septembrie 2008.
Scris de: barascu adina la data: 11/03/2008 7:03am
Gen:feminin
Data nasterii:29.04.1950
Stagiul de cotizare:31,2 ani
Alte date: vechime din care 6.6 ani in grupa a II a de munca
Intrebare:Am fost pina la data de 1.09.08 pensionata anticipat, intrucit am indeplinit conditiile prevazute de Lege.Am solicitat la 1.09.08 pensionarea definitiva (58,5 luni).
La primirea Deciziei (anuntata a fi prin ian sau februarie2009), voi primi pensia recalculata incluzindu-se si punctele suplimentare pentru grupa a IIa de munca din luna primirii Deciziei, sau voi primi pensia recalculculata retroactiv (de la data solicitarii pensionarii definitive,respectiv 1.09.08?).
Scris de: la pensie la data: 11/03/2008 11:47am
Daca va referiti la recalcularea pensiei pentru punctajul suplimentar pentru sporul de vechime dat pentru stagiul in gr a II a conform OU 100/2008 trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
-Dv va incadrati in transa “octombrie 2009 pentru pensionarii iesiti la pensie intre anii 1 aprilie 2001 si 30 septembrie 2008” deci adaugarea punctajului suplimentar se face din octombrie 2009 si nu se face retroactiv acestei date.
-Daca legislatia nu se modifica pana atunci, punctajul suplimentar se acorda pentru sporul de vechime pentru stagiul in gr a II a nu pentru stagiul in aceasta grupa. Dv pentru 6 ani in grupa a II a primiti un spor de vechime de 1 an si 6 luni pentru care primiti un punctaj suplimentar de 0.375 la punctajul total sau un punctaj suplimentar de 0,01398 la punctajul mediu si un spor la pensie la nivelul anului 2009 de 11 lei. Nu stiu daca am fost suficient de clari dar nu avem spatiu sa va explicam in amanunt si pe aceasta s-au bazat si cei care au emis OU 100/2008 pentru a vinde iluzii.
Scris de: Rus Anca Ramona la data: 11/10/2008 10:51am
Gen:Masculin
Data nasterii:1951
Stagiul de cotizare:37,6 ani
Alte date:a lucrat 6,6 ani grupa I si 24 de ani grupa II
Intrebare:in ce an pot sa depun dosarul de pensie si ce punctaj voi avea la acea data?? Va multumesc
Scris de: la pensie la data: 11/10/2008 1:57pm
Pentru Rus Anca Ramona
Deoarece ati dat numai anul pentru data nasterii raspunsul nostru va fi dat prin specificarea varstelor cu ajutorul carora veti face dv calculul datei de pensionare
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere dv. aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea pentru grupele de munca, in anul 2016 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupele I si II au fost prevazute in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001. Dupa aceasta data stagiile anterioare in aceasta grupa au fost echivalate cu grupele “conditii speciale” sau “conditii deosebite” prevazuta in noua lege a pensiilor 19/2000.
In functie de prevederile legii pensiilor pot fi 2 variante :
Varianta 1
- Daca stagiul de gr I a fost echivalat cu conditii speciale prin legea 226/ 2006 atunci pentru acest stagiu se acorda o reducere a varstei de pensionare si a stagiului complet de cotizare cu 2 ani
-Stagiul de gr II a fost echivalat cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 pentru care beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 5 ani si 6 luni.
Cumuland cele doua reduceri rezulta o reducere totala a varstei de 7 ani si 6 luni si puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 57 ani si 6 luni
Varianta 2
-Reducerea varstei de pensionare cu 7 ani daca ambele stagii atat de gr I si a II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu conditii deosebite. In acest caz aveti dreptul la pensie la limita de varsta la varsta de 58 ani.
Pentru a afla cum a fost echivalat stagiul dv de gr I va adresati angajatorului la care se afla aceste locuri de munca.
Punctajul pensiei nu depinde numai de varsta de pensionare ci el de salariile avute pe toata perioada lucrata si deci nu putem sa-l apreciem.
Scris de: VASILE MIHAELA la data: 11/18/2008 6:33am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua! Lucrez ca inspector de resurse umane in cadrul unei societati acarei activitate, inainte de 01.04.2001 se incadra in grupele intii si a II-a de munca, deci foarte multi salariati au iesit la pensie beneficiind de aceste grupe de munca, in baza unor adeverinte eliberate la momentul respectiv. As dori sa stiu daca majorarea pensiilor se va efectua in baza acelor adeverinte sau daca se vor solicita unele noi de la fostele societati. Multumesc!
Scris de: la pensie la data: 11/18/2008 9:57am
Nu cunoastem normele metodologice de aplicare a acestei Ordonante de Urgenta,ne facand parte din sistem, dar consideram suficiente documentele pe care le au Casele de Pensii teritoriale si noi documente nu ar face decat sa mareasca volumul de acte de cercetat (scanat).
Scris de: constantin marin la data: 11/29/2008 11:18am
Gen:
Data nasterii:220551
Stagiul de cotizare:37.5ani
Alte date:am lucrat 29.6gr.1/si7.5ani grspeciala
Intrebare:am depus dosarul de pensionare pe 28.10.2008.de care majorare apct.de pensie beneficiez?
Scris de: la pensie la data: 11/29/2008 2:35pm
Situatia acordarii de puncte suplimentare pentru grupele de munca este confuza la fel cu cresterea salariilor cu 50% pentru profesori.
A fost emisa de guvern OU 100/2008 carea acorda puncte anuale pentru sporurile de vechime acordate pentru grupele de munca I si II. Comform acestei ordonante de urgente pentru stagiul dv de 29 de ani vi se acorda un spor de vechime de 14 ani si 6 luni iar pentru acesta trebuia sa primiti 7,25 puncte anuale care ar fi crescut punctajul mediu al pensiei cu 0,20714.
Dar atunci cand s-a dezbatut in parlament aceasta ordonanta mai exista un proiect de lege in acelasi scop si parlamentul a aprobat acest proiect de lege care a devenit legea 218/2008 si astfel ordonanta a cazut.
Prevederile acestei legi sunt mai bune si urmau sa intre in vigoare din ianuarie 2009. Aplicarea acestei legi este incerta si sunt zvonuri care spun ca va fi aplicata din ianuarie 2010. Conform acestei legi vi se majoreaza punctajele anuale cu 50 % atat pe perioada in care ati lucrat in grupa I cat si in conditii speciale.
Sfatul nostru este sa aveti rabdare pana se clarifica legislatia in acest domeniu.
Scris de: Mirita Ion la data: 12/24/2008 1:36pm
Gen:B
Data nasterii:24 Nov 1952
Stagiul de cotizare:
Alte date:35 ani lucrati in grupa II-a
Intrebare:Cand pot iesi la pensie siin ce conditii
Scris de: la pensie la data: 12/24/2008 1:59pm
Pentru Mirita Ion
Ati mai pus aceasta intrebare pe data de 20 decembrie la care am raspuns. Deoarece nu ati schimbat datele va repetam raspunsul.
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei dv de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta,fara reducerea pentru grupa de munca, in 24 noiembrie 2017 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II au fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001. Dupa aceasta data stagiile anterioare in aceasta grupa au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa“conditii deosebite” prevazute in noua lege a pensiilor 19/2000. Presupunem ca nu toti cei 35 de ani ati lucrat inainte de aprilie 2001 in gr a II a ci o parte in gr a II a si o parte dupa aprilie 2001 in conditii deosebite conform legii 19/2000.
Pentru stagiul de 35 ani in conditii deosebite se acorda o reducere a varstei de iesire la pensie cu 8 ani conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 57 ani, adica in 24 noiembrie 2009.
Pentru acordarea reducerii pentru grupa de munca se pune conditia indeplinirii stagiului complet de cotizare de 35 ani pe care il depasiti.
Scris de: RISTICI VASILE la data: 12/30/2008 7:06pm
Gen:M
Data nasterii:25.07.1950
Stagiul de cotizare:36ani
Alte date:36 ani grupa 2
Intrebare:cand pot iesi la pensie anticipat?
Scris de: la pensie la data: 12/30/2008 8:06pm
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei dv de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta,fara reducerea pentru grupa de munca, in 25 iulie 2015 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001. Dupa aceasta data stagiile anterioare in aceasta grupa au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa“conditii deosebite” prevazute in noua lege a pensiilor 19/2000.
Pentru stagiul peste 35 ani in conditii deosebite se acorda o reducere a varstei de iesire la pensie cu 8 ani conform careia puteati iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 57 ani, adica dupa 25 iulie 2007.
Pentru acordarea reducerii pentru grupa de munca se pune conditia indeplinirii stagiului complet de cotizare de 35 ani pe care il depasiti.
Pentru stagiul de gr a II a se acorda un spor de vechime de 9 ani.
In aceste conditii nu se mai pune problema pensiei anticipate.
Scris de: ANDRIANA NEAGOE la data: 02/16/2009 3:03pm
Gen:feminin
Data nasterii:20 01 1960
Stagiul de cotizare:23 ani 7luni
Alte date:18 ani grupa I
Intrebare:la ce varsta as avea dreptu sa ies la pensie
Scris de: la pensie la data: 02/17/2009 8:47am
Pentru Adriana Neagoe
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere dv. aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea pentru grupa de munca, in 20 ianuarie 2020 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa I a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001. Dupa aceasta data stagiul anterioar in aceasta grupa a fost echivalat cu grupele “conditii speciale” sau “conditii deosebite” prevazute in noua lege a pensiilor 19/2000.
Pentru stagiul in grupa I beneficiati de un spor de vechime de 9 ani care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 31 ani si 7 luni.
In functie de prevederile legii pensiilor 19/2000 pot fi 2 variante de pensionare avantajoase :
Varianta 1
Stagiul dv de gr I de 18 ani aduce o reducere a varstei standard de pensionare cu 10 ani si 10 luni prin incadrarea in art 167^1 din legea 19/2000 dar nu mai mult de varsta de 50 ani, conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta in 20 ianuarie 2010 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiu de cotizare de peste 30 ani. Acest articol este valabil pana la 31 martie 2011.
Varianta 2
Daca locul dv de munca de gr I a fost echivalat cu conditii speciale fie prin prevederile legii 19/2000 fie ale legii 226/2006 pentru stagiu dv in conditii speciale de 18 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare cu 9 ani si iesirea la pensie in 20 ianuarie 2011.
Mai exista o varianta daca locul dv de munca de gr I a fost echivalat cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 dar aceasta varianta este dezavantajoasa fata de varinta 1 deoarece pentru stagiul dv in conditii deosebite de 18 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si iesirea la pensie la limita de varsta in 20 ianuarie 2016 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiu de cotizare de peste 35 ani pe care o indepliniti.
Pentru a afla cum a fost echivalat locul de grupa I va adresati societatii in care s-a aflat locul de munca in gr I.
Daca va puteti incadra si in varianta 1 si in varianta 2 mai avantajoasa este varianta 2 deoarece reduce si stagiul de cotizare cu 9 ani si rezulta o pensie mai mare.
Scris de: NEAGOE TOADER la data: 02/17/2009 4:35pm
Gen:M
Data nasterii:13 04 1960
Stagiul de cotizare:28 ani 7 luni
Alte date:18 ani 8 luni grupa I
Intrebare:in ce an pot iesi la pensie
Scris de: la pensie la data: 02/19/2009 9:13am
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere dv. aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea pentru grupa de munca, in 13 aprilie 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa I a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001. Dupa aceasta data stagiul anterioar in aceasta grupa a fost echivalat cu grupele “conditii speciale” sau “conditii deosebite” prevazute in noua lege a pensiilor 19/2000.
Pentru stagiul in grupa I beneficiati de un spor de vechime de 9 ani care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 37 ani si 7 luni.
In functie de prevederile legii pensiilor 19/2000 pot fi 3 variante de pensionare :
Varianta 1
Stagiul dv de gr I de 18 ani aduce o reducere a varstei standard de pensionare cu 10 ani si 10 luni prin incadrarea in art 167^1 din legea 19/2000 conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta in 13 iunie 2014 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiu de cotizare de peste 35 ani. Acest articol este valabil pana la 31 martie 2011. Astfel daca nu se prelungeste valabilitatea acestui articol nu puteti beneficia de prevederile acestuia.
Varianta 2
Daca locul dv de munca de gr I a fost echivalat cu conditii speciale fie prin prevederile legii 19/2000 fie ale legii 226/2006 pentru stagiu dv in conditii speciale intre 17 ani si 6 luni si 20 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare cu 7 ani si iesirea la pensie in 13 aprilie 2018.
Varianta 3
Daca locul dv de munca de gr I a fost echivalat cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 pentru stagiul dv in conditii deosebite de 18 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si iesirea la pensie la limita de varsta in 13 aprilie 2021 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiu de cotizare de peste 35 ani.
Pentru a afla cum a fost echivalat locul de grupa I va adresati societatii in care s-a aflat locul de munca in gr I.
In cazul ultimei variante puteti cere pensie anticipata la varsta de 60 ani, cu o anticipare de 5 ani, in data de 13 aprilie 2020 daca la acea data veti avea un stagiu de cotizare (inclusiv sporul pentru grupa de munca si probabil si stagiu militar) de 35 ani.
Pagina curenta: 1 din 7 Mergi la pagina: 1 2 3 5 6 7