Subiect "calculul pensiilor" Deschis de amalia vasiliu la data: 09/29/2008 9:55pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
calculul pensiilor
Scris de: amalia vasiliu la data: 09/29/2008 9:55pm
Gen:f
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: ART. 76 alin.(2)spune: Cuantumul pensiei stabilit conform alin. (1)se majoreaza cu suma corespunzatoare contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate,datorata potrivit legii. Programul dvs pentru calculul pensiei tine cont de acest lucru sau nu ?
Si daca nu cum asi putea eu afla aceasta suma ?
Re: calculul pensiilor
Scris de: la pensie la data: 09/30/2008 9:24am
Acest articol a fost modificat prin OUG 49/2001 si are urmatoarea explicatie. In momentul emiterii acestei ordonante a fost fixata valoarea punctului de pensie la un nivel care nu includea conntributia pentru asigurarile sociale si care inmultita cu punctajul mediu al pensiei da valoarea pensiei pe care trebuia sa o incaseze pensionarul. Aliniatul 2 se referea la contributia pentru asigurarile sociale pe care Casa de Pensii o platea pentru pensionar direct la Casa de Sanatate si care nu trebuia sa afecteze pensia acestuia. Aceasta contributie pana in decembrie 2002 era trecuta pe talonul de pensie numai pentru informare iar dupa aceasta luna nu s-a mai trecut pe talon. Valoarea acestei contributii este procentual egala cu contributia salariatilor. In present aceasta este de 6,5 %.
Din iulie 2006 Casa de pensii suporta contributia de asigurare de pana la 900 roni iar peste acest plafon contributia pentru asigurari sociale este suportata de pensionar la nivel de 6,5 %. Suma ce depasea 900 roni a fost si impozitata. Dupa 1 ianuarie 2008 suma limita de mai sus a crescut la 1000 roni.
In concluzie in present suma pentru asigurarea de sanatate pe care o plateste Casa de Pensii pentru dv este egala cu valoarea pensiei (daca aceasta este sub 1000 roni) inmultita cu 6,5 %. Insa aceasta valoare nu vi se cuvine dv ci Casei de Sanatate.
Evident ca nu este calculata de programul nostru pentruca nu se reflecta in suma primita de pensionar.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1