Subiect "pensie de boala" Deschis de Mircea la data: 10/30/2008 10:27am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie de boala
Scris de: Mircea la data: 10/30/2008 10:27am
Gen:masculin
Data nasterii:30.05.1955
Stagiul de cotizare:20 ani
Alte date:studii superioare
Intrebare:Cere este procedura pentru pensionare pe caz de boala (accident vascular cerebral), care este maximum de zile de concediu medical si cum se calculeaza pensia de boala.
Va multumesc anticipat.
Re: pensie de boala
Scris de: la pensie la data: 10/30/2008 2:30pm
Avand in vedere ca invaliditatea intervine ca urmare a unui accident sau unei boli care produc incapacitate de munca, faptul ca indemnizatia pentru incapacitate de munca teoretic este avantajoasa fata de pensia de invaliditate si ca in perioada concediului medical poate interveni insanatosirea este stabilita urmatoarea procedura:
Concediu medical se poate prelungi dupa a 90 a zi, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. pana la 183 de zile sau mai mult.
In functie de boala, de posibilitatea de recuperare a capacitatii de munca si de cerintele locului de munca, medicul expert al asigurarilor sociale apreciaza daca este oportuna prelungirea concediului sau propune pensia de invaliditate.
Pensia de invaliditate se calculeaza asemanator cu pensia la limita de varsta adica:
-Se calculeaza punctajul lunar ca raportul intre salariul (venitul) lunar si salariul mediu pe economie.
-Se calculeaza punctajul anual ca suma punctajelor lunare dintr-un an care se imparte la 12.
-Se calculeaza punctajul mediu al pensiei ca suma punctajelor anuale pe toata perioada stagiului de cotizare care se imparte la stagiul de cotizare( dar nu mai mult decat stagiul complet de cotizare).
La stagiul de cotizare sunt incluse perioadele de lucru efectiv, stagiile asimilate pentru studii universitare, stagiu militar, alta pensie de invaliditate avuta anterior sau spor de vechime pentru stagiu in grupele I sau II de munca.
Re: pensie de boala
Scris de: Nechita Mihaela la data: 02/23/2013 3:02pm
Gen:F
Data nasterii:06.10.1969
Stagiul de cotizare:24 ani si 4 luni
Alte date:poliartrita reumatoida stadiul 2-3 ( in tratament de 12 ani), steatoza hepatica, varice pelvine operate, otoscleroza bilaterala operata
Intrebare: ma pot pensiona pe caz de boala in aceasta situatie? si daca da, care e primul pas?
Re: pensie de boala
Scris de: la pensie la data: 02/24/2013 3:10pm
Pentru Nechita Mihaela
Sa va prezentati la Comisia de Expertizare a Capacitatii de Munca de pe langa Casa teritoriala de pensii unde depuneti o cerere pentru expertizarea capacitatii dv de munca, insotita de documentele medicale care dovedesc afectiunile enumerate.
Daca aceasta comisie constata diminuarea capacitatii dv de munca sub 50 % va incadreaza in unul din gradele de invaliditate care va dau dreptul sa cereti pensie de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1