Subiect "Cu cat mi se diminueaza pensia?" Deschis de Eleniki la data: 11/15/2008 4:08am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cu cat mi se diminueaza pensia?
Scris de: Eleniki la data: 11/15/2008 4:08am
Gen:F
Data nasterii:24.11.1950
Stagiul de cotizare:38 ani si 0 luni
Alte date:
Intrebare:Daca vreau sa ies la pensie anticipata in martie 2009 as dori sa-mi spuneti cu cat mi se diminueaza pensia?
Re: Cu cat mi se diminueaza pensia?
Scris de: la pensie la data: 11/15/2008 8:24am
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere dv. aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 24 iunie 2009 la varsta standard de pensionare de 58 ani si 7 luni si stagiul complet de cotizare de 27 ani si 2 luni. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Nu intelegem din ce cauza vreti sa cereti pensie anticipata cu 3 luni inainte de iesirea la pensie la limita de varsta. Dar totusi daca aveti motive, pensia anticipata nu se diminuiaza deoarece dv aveti stagiul de cotizare cu peste 10 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare si deci aveti dreptul la pensie anticipata. Se diminuiaza numai pensia anticipata partiala pentru cei care au sub 10 ani peste stagiul complet de cotizare.
Re: Cu cat mi se diminueaza pensia?
Scris de: Eleniki la data: 11/16/2008 6:16am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Va rog frumos sa-mi raspundeti la inca 2 intrebari, daca este posibil:
1. Care este diferenta la cuantumul pensiei intre pensia pentru limita de varsta si o pensie anticipata fara diminuare de suma?
2. O persoana care este disponibilizata si in urma acestei disponibilizari va primi salarii compensatorii se poate pensiona anticipat direct, fara a mai trece prin perioada de somaj?
Si, daca nu va suparati, puteti indrepta o eroare de ortografie care se afla chiar sub aceasta fereastra in care scriu? "Introduceti" in loc de "Introduce-ti"
Re: Cu cat mi se diminueaza pensia?
Scris de: la pensie la data: 11/16/2008 11:25am
Cuantumul pensiei anticipate (fara reducere) si al pensiei la limita de varsta este acelasi dar pensia anticipata la indeplinirea conditiilor pentru trecerea la limita de varsta va trebui sa fie convertita. Daca nu veti face acest lucru este posibil sa nu beneficiati de anumite drepturi cum ar fi : dreptul de a lucra cu contract de munca si cumularea salariului cu pensia sau alte drepturi acordate prin legi speciale.
In privinta cumularii salariilor compensatorii (care nu sunt date ca o prima ci sunt date pentru o perioada de timp) cu pensia anticipata dupa parerea noastra nu este posibila, spre deosebirea de pensia la limita de varsta, dar pentru a fi sigura adresati-va Casei de Pensii.
Nu am inteles unde se afla eroarea de ortografie si daca este eroare.
Re: Cu cat mi se diminueaza pensia?
Scris de: Eleniki la data: 11/17/2008 7:11am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:La punctul 2. nu pusesem problema cumularii salariilor compensatorii pentru calculul pensiei, ci daca, in cazul primirii acestora trebuie sa execut perioada de somaj sau sa cer pensionarea anticipata.

Sub fereastra in care se scrie mesajul de raspuns este o casuta in care trebuie introdus anul in care ne aflam. In dreptul acestei casute exista propozitia scrisa "Introduce-ti anul in care aflam in casuta". Aici este eroarea semnalata de mine prin a scrie corect "Introduceti anul....".
Re: Cu cat mi se diminueaza pensia?
Scris de: la pensie la data: 11/17/2008 9:57am
Va multumim pentru observatia privind gresala de ortografie.
In privinta iesirii la pensie anticipata pe timpul somajului cu acordarea salariilor compensatorii am specificat in raspunsul anterior ca este preferabil sa va adresati Casei Teritoriale de Pensii, deoarece personalul acesteia pe langa prevederile legislatiei detin si instructiunile de aplicare pe care noi nu le cunoastem.
Interpretand prevederile legilor noi credem ca nu puteti cere pensie anticipata cel putin o anumita parte din aceasta perioada de somaj avand in vedere urmatoarele prevederi legale:
-Pentru perioada de somaj cu acordarea de salarii compensatorii pentru sumele primite se plateste CAS la nivelui cotei pentru angajat (exemplu pentru ianuarie-noiembri 2008 aceasta cota este de 9,5 %). Datorita acestei contributii se acorda pentru perioada de somaj un stagiu de cotizare dar nu in intregime ci in raportul intre CAS platit de angajat/ CAS total, adica inclusiv cel plati de angajator. Pentru perioada ianuarie – noiembrie 2008 acest raport este 9,5 %/29 % adica stagiul de cotizare acordat este = stagiul de somaj x 0,33.
In concluzie o treime din perioada de somaj cu salarii compensatorii se considera perioada de asigurare prin plata contributiei CAS iar legea prevede ca pe perioada pensiei anticipate nu se poate cumula aceasta cu perioada de contributie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1