Subiect "Adeverințe pt ore suplimentare" Deschis de Nico la data: 02/04/2020 3:01am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Adeverințe pt ore suplimentare
Scris de: Nico la data: 02/04/2020 3:01am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Bunâ ziua,
În periada 1994-1997 am avut prime de vânzări și apoi ore suplimentare.
Orele suplimentare erau plătite dublu, deci pentru 1 oră în plus în fiecare zi peste program și o sâmbătă pe lună de 8 ore, aveam 50% în plus la salariu.
Nu mai am fluturași de atunci să văd dacă s-au reținut CAS și CASS la brutul din cartea de muncă sau la brutul realizat cu orele suplimentare.

Am gasit firma care a moștenit ceva din cea inițială la ce am lucrat și i-am rugat să vadă în arhivă cele menționate mai sus ( am fâcut o cerere)
Mi-au răspuns telefonic că datorită legislației de atunci se rețineau CAS și CASS exact ce era trecut ca încadrare în cartea de muncă. Adică mi-au răspuns fără să verifice NIMIC.
Î-am rugat să verifice în arhivă totuși pt că îmi amintesc câ se rețineau toate taxele și din ce era în plus la salariu.
Cică ei NU ȘTIU UNDE e arhiva, firma nu mai există de câțiva ani, dar se interesează. Au mai trecut 2 luni...

1) legislația de atunci cum era?
2) cum pot da de arhivă, unde se arhivează toate firmele care în fond sunt aceleași ( unele) dar și-au schimbat denumirea? Nu au obligația de a păstra 50 de ani toate aceste documente undeva?

Cu mulțumiri!
Re: Adeverințe pt ore suplimentare
Scris de: la pensie la data: 02/04/2020 9:57am
Mai intai trebuie sa faceti distinctie intre arhiva de personal si arhiva financiara.
In arhiva de personal se pastreaza evidenta perioadelor lucrate si a salariilor tarifare sporurilor si a stagiilor in grupele de munca.
In arhiva financiara se pastreaza statele de plata cu castigurile lunare ale salariatilor.
La desfiintarea unei intreprinderi aceste arhive se despart si alte societati preiau arhivele de personal pentruca acestea sunt mai usor de administrat iar cele financiare find mai greu de cautat in ele nu sunt luate in administrare.
Credem ca dv ati mers la cei care administrau arhiva de personal si din aceasta cauza ati primit acest raspuns. Din pacate nici noi nu va putem preciza unde este arhiva pe care o cautati dv.
In legislatia anterioara lunii aprilie 2001 se platea:
- de catre angajat o contributie pentru pensie suplimentara numai pentru salariu tarifar + sporurile cu caracter permanent (vechime, ore de noapte, conditii grele de munca si alte sporuri cu caracter permanent) si acestea intrau in calculul pensiei. In acestea nu intrau primele, sporul pentru ore suplimentare sau pentru zilele de sarbatoare.
- de catre angajator o contributie pentru pensie la intreg fondul de salariu.
In prezent conform prevederilor actualei legi a pensiilor se iau in calculul punctajului pensiei pentru perioada anterioara lunii aprilie 2001 numai sumele pentru care s-a platit contributia la pensie suplimentara.
Este prevazut ca incepand cu 01 septembrie 2021 sa intre in vigoare o noua lege a pensiilor conform careea se va face o recalculare a pensiilor pentru perioada anterioara lunii aprilie 2001 in care sa se ia in calcul veniturile totale castigate lunar, inclusiv primele si sporul pentru ore suplimentare sau pentru zilele de sarbatoare. Presupunem ca dv pentru aceasta recalculare vreti sa obtineti adeverinta. Insa in aceasta lege este prevazut ca in cazul celor care nu prezinta adeverinte li se majoreaza automat cu 10 % punctajul realizat inainte de aprilie 2001.
Deci dv trebuie sa va hotarati daca va multumiti cu majorarea de 10 % sau cautati in continuare.
Re: Adeverințe pt ore suplimentare
Scris de: Nico la data: 02/05/2020 2:55am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Vă mulțumesc pt răspuns!
Dacă nu găsesc nimic, cum se pare că așa va fi.
Pe ce bază se face această mărire cu 10%?
Numai pe vorbe? Fac o cerere către casa de pensii?
Re: Adeverințe pt ore suplimentare
Scris de: la pensie la data: 02/05/2020 5:07am
Legea care prevede aceasta majorare nu a intrat in vigoare si nici nu au fost elaborate norme de aplicare. Cand va intra in vigoare se vor elabora si norme de aplicare in care se va stabili modalitatea de acordare a majorarii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1