Subiect "Calcul pensie de invaliditate" Deschis de Costea Mihai la data: 11/13/2021 6:25am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie de invaliditate
Scris de: Costea Mihai la data: 11/13/2021 6:25am
Buna Dimineata.
Urmaresc cu mare interes subiectele pe forum si doresc sa felicit Echipa LaPensie.com
*
Datele mele sunt:
Gen: M
Data nasterii: 17'02'1976
Stagiul de cotizare: -
Alte date: stagiu militar satisfacut / 12 Luni
As dori sa adresez doua intrebari:
*
1) Am dreptul la pensie de invaliditate daca ?
- nu am carte munca si nu am lucrat niciodata
- am stagiul militar satisfacut ca militar in termen / 12 Luni
- persoana cu handicap grav + insotitor de 12 ani
*
Studiind Legea 263/2010 am concluzionat urmatoarele:
- conform Art. 68 alin. (1) lit. c) = am dreptul la pensie de invaliditate
- conform Art. 68 alin. (2) = am dreptul la pensie de invaliditate
- conform Art. 49 alin. (1) lit. c) = am dreptul la pensie de invaliditate
dar ma blochez la urmatoarele articole din lege:
Art. 73
Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca au realizat, in conditiile legii, stagiu de cotizare.
Art. 74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (2)
Art. 75.
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
Art. 76. - (1) Persoanelor prevazute la art. 73, incadrate in gradul I sau II de invaliditate, li se acorda stagiul potential prevazut la art. 75 alin. (1) in conditiile in care au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta conform tabelului nr. 3.
*
A doua intrebare este:
- cat va fi cuantumul pensiei de invaliditate in conditiile incadrarii in grad I de invaliditate ?
- cat va fi cuantumul pensiei de invaliditate in conditiile incadrarii in grad II de invaliditate ?
- cum se va calcula stagiul potential si respectiv stagiul de cotizare in conditiile in care datele mele sunt:
Gen: M
Data nasterii: 17'02'1976
Stagiul de cotizare: -
Alte date: stagiu militar satisfacut / 12 Luni
Re: Calcul pensie de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 11/15/2021 1:52pm
Ne pare rau pentru faptul ca nu va putem da un raspuns clar deoarece situatia dv are cateva semne de intrebare, pe care credem ca le puteti lamuri rugand pe cineva sa mearga la Casa teritoriala de pensii pentru lamuriri suplimentare.
Dupa opinia noastra aveti dreptul la pensie de invaliditate avand in vedere urmatoarele prevederi ale legislatiei pensiilor:
- art 68 ali (1) litera c) care prevede ca aveti dreptul la pensie de invaliditate deoarece nu aveti varsta standard de pensionare (65 ani) si ati pierdut total capacitatea de munca din cauza unui accident care nu are legatura cu munca.
-Art 73 care conditioneaza acordarea dreptului la pensia de invaliditate de realizarea de stagiu de cotizare ( nu se precizeaza cat stagiu de cotizare).
- ART 49 alin (1) litera c) care prevede ca perioada stagiului militar se asimileaza stagiului de cotizare
- Nu avem datele necesare sa va precizam ca va incadrati in prevederile art 68 alin (2) deoarece acest articol se refera la cei care si-au pierdut capacitatea de munca pe perioada satisfacerii stagiului militar iar dv nu ati precizat cand ati suferit accidentul care a dus la pierderea totala a capacitatii de munca. In caz ca va incadrati in prevederile acestui articol pensia de invaliditate nu mai este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
- In privinta stagiului potential prevazut la art 75 si 76 va precizam ca acordarea acestuia este conditionata de realizarea unui stagiu de cotizare care depinde de varsta la care depuneti cererea de pensie de invaliditate. In cazul dv daca cereti acum pensie de invaliditate pentru acordarea stagiului potential trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 20 ani si deci nu va incadrati in aceste articole.
- Incadrarea in gradele I - III de invaliditate este facuta de o comisie medicala de pe langa Casa de pensii teritoriala. Persoanele cu handicap nu trebuie sa se prezinte la aceasta comisie ci li se stabilesc aceste grade de invaliditate in functie de gradul de handicap dovedit prin un certificat de handicap emis special pentru aceasta incadrare de cei in drept.

Nici in privinta valorii pensiei nu putem sa va dam un raspuns clar ci numai unele precizari.
- In conditiile in care nu se acorda stagiu de cotizare potential valoarea pensiei nu difera in functie de gradul de invaliditate.
- In cazul in care valoarea pensiei iesite din calcul este mica se acorda o pensie sociala minima garantata care in prezent este de 800 lei. Insa aceasta pensie se acorda in functie de veniturile obtinute de pensionar din alte surse si multi pensionari care au si indemnizatie de handicap s-au plans ca nu li s-a acordat aceasta pensie sociala minima garantata. Deci si in acest caz trebuie cerute informatii de la ghiseul casei de pensii.
Re: Calcul pensie de invaliditate
Scris de: Costea Mihai la data: 11/15/2021 6:57pm
Va multumesc pentru raspuns
Cred ca am studiat eu legile prea profund si este posibil sa fiu confuz nestiind cum sa studiez legile si actualizarile sau abrogarile lor.
*
Cred ca acea prevedere referitoare la "cei care si-au pierdut capacitatea de munca pe perioada satisfacerii stagiului militar" se aplica in cazul Legii 223/2015 privind PENSIILE MILITARE DE STAT iar acei fosti militari trebuie sa se adreseze comisiei medicale militare nu civile.
Art. 32
Au dreptul la pensie de invaliditate militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza:
a) producerii unor accidente de munca sau a unei boli contractate în timpul si din cauza îndeplinirii serviciului militar/serviciului, tuberculozei, neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
b) accidentelor sau bolilor care nu au legatura cu îndeplinirea serviciului militar/serviciului.
*
Insa revenind la Legea 263/2010, acea prevedere cu stagiul militar cred eu ca se aplica civililor care au satisfacut candva / deja stagiul militar obligatoriu.
Referitor la stagiul minim de cotizare / cotizare in rasport cu varsta specificate la Art. 73, Art. 74. Art. 75 nu sa aplica in cazul meu dat fiind faptul ca:
Legea 263/2010 specifica la Art. 74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevazute la art. 68 alin. (1) lit. a) si b), alin. (2), (3) ?i (4).
+
Art. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
c) a satisfacut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
*
Doamnelor / domnilor juristi sau experti in legislatia muncii va rog frumos ajutati-ma.
Sunt persoane asemeni mie care au depus documentatia pentru aceste pensii de invaliditate anii trecuti datorita faptului ca se putea plati o zi contributie la asigurari sociale si apoi au beneficiat de acea pensie de invaliditate / pensie sociala minima.
Eu nu am stiut de aceasta lege pina anul acesta din motive personale / izolare sociala si alte chestiuni psiho emotionale.
Pe mine nu ma intereseaza un stagiu de cotizare mare, nu vreau o perioada asimilata mare, eu vreau doar acea pensie de invaliditate / pensie sociala minima sau indemnizatie sociala care poate contribui serios la existenta mea si la imbunatatirea calitaii vietii.
Chiar si acei 800 RON inseamna enorm pentru mine.
PS.
Am facut demersuri la casele de pensii, da va recunosc faptul ca am sunat la 4 case de pensii din judete ale tarii si raspunsurile au fost diferite.
Re: Calcul pensie de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 11/16/2021 9:02am
Aveti dreptate in privinta stagiului militar care poate fi valorificat fie conform legii pensiilor militare 223/2015 pentru cadrele militare sau cei care au lucrat in sectorul militar cat si conform legii pensiilor publice 263/2010 pentru civili care au satisfacut stagiul militar obligatoriu.
In privinta modului dv de abordare a legislatiei nu credem ca este gresit, avand in vedere necesitatile proprii si va sfatuim ca sa nu va complicati cu legislatia care nu va ajuta, cum ar fi cea a pensiilor militare.
Va dam perfecta dreptate in privinta modului diferit de interpretare a legislatiei pensiilor de catre functionarii diferitelor Case de pensii teritoriale. Credem ca este regretabil acest fapt si pentru aceea ca aceasta duce la numeroase actiuni in justitie insotite de multe alte neplaceri.
Regretam ca in cazul dv nu va putem ajuta mai mult.
Rugam pe vizitatorii acestui site daca au bunavoita si cunostintele necesare sa va ajute.
Re: Calcul pensie de invaliditate
Scris de: Costea Mihai la data: 11/16/2021 11:35am
As mai avea o obiectie care are uin temei legal destul de concret si elocvent:
Eu am terminat liceul in anul 1997 si am beneficat de somaj conform legii pentru o perioada de 9 luni.
In Legea 1/1991 la Art.13 se specifica faptul ca:
Art. 13
Perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutorul de somaj constituie vechime in munca si nu intrerupe vechimea in munca si in aceeasi unitate.
Deci acea perioada de somaj obtinuta legal inaintea apartitei legii Legii 76/2002 este considerata vechime in munca si nu perioada contributiva.
Gresesc ?
Re: Calcul pensie de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 11/16/2021 6:14pm
Aceasta informatie simplifica mult cazul dv.
Prevederea la care va referiti este la art 15 al legii 1/1991 si dv o interpretati gresit.
In legea pensiilor 3/1977 in vigoare inainte de data de 01 aprilie 2001 perioada lucrata este definita ca vechime pentruca plata contributiei pentru fondul de pensii a fost platita de angajatori.
Abia dupa data de 01 aprilie 2001 angajatii au platit contributie pentru asigurari sociale (CAS) si perioada lucrata s-a definit ca stagiu de cotizare
Asimilarea celor doua denumiri se face prin prevederile art 16 din legea pensiilor 263/2010 care precizeaza "Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii vechimea in munca pentru stabilirea pensiilor pana la data 01 aprilie 2001"
Deci sa repetam:
Art 15 legea 1/1991 : Perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutorul de somaj constituie vechime in munca
Art 16 legea 263/2010 : Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii vechimea in munca pentru stabilirea pensiilor pana la data 01 aprilie 2001
Adica perioada de somaj constituie stagiu de cotizare fapt care dupa opinia noastra va avantajaza. In sa pentru dosarul de pensionare trebuie sa dovediti aceasta perioada cat ati primit indemnizatis de somaj si aceasta daca nu avei un act in acest sens trebuie sa cereți adeverință de la Agentia Judeteana de Ocrotirea Fortei de munca (AJOFM) care v-a platit indemnizatia de somaj
In privinta conditiilor de acordare apensiei mine garantate va sfatuim sa cautati pe Google "Pensia sociala minima garantata/Indemnizatia sociala pentru pensionari" si alegeti informatiile date pe pagina Ministerului Muncii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1