Subiect "pensie anticipată parțială fără penalizare" Deschis de adina la data: 11/14/2021 12:59pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipată parțială fără penalizare
Scris de: adina la data: 11/14/2021 12:59pm
Gen:F
Data nasterii:14.10.1961
Stagiul de cotizare:36ani și 5 luni
Alte date: 3o ani locuire în zonă cu poluare remanentă, 4 ani și 10 luni din anii de cotizare efectivă fiind în gr. II în proporție de 75%.
Intrebare: In 15 noiembrie am înțeles că am dreptul să ies în pensie anticipată parțială fără penalizare, datorită adeverinței de locuire a cel puțin 30 ani în zonă cu poluare remanentă. Pentru că această reducere nu se poate cumula cu nici o altă anticipare, presupun că pentru grupa a II, mi se va recunoaște doar punctajul suplimentar corespunzător anilor de grupă, nu și vechimea în plus datorată grupei?
Vă mulțumesc.
Re: pensie anticipată parțială fără penalizare
Scris de: adina la data: 11/15/2021 1:27pm
Adică să exprim mai exact nelămurirea: conform locuirii în zona cu poluare remanentă mi se reduce vârsta standard de pensionare cu 2 ani, iar pentru grupă doar cu un an. Ele nu se pot cumula,nici nu este necesar, pentru că acum ar fi exact cu doi ani mai devreme față de vârsta standard. Dar pot totuși introduce adeverință de grupa a II-a pentru cresterea punctajului în condițiile în care cer și anticipare conform poluării remanente?
Re: pensie anticipată parțială fără penalizare
Scris de: la pensie la data: 11/15/2021 1:47pm
Ati inteles corect.
Pentru faptul ca ati avut domiciliul minim 30 ani in o localitate cu poluare remanenta aveti dreptul la pensie anticioata partiala, nediminuata, la varsta de 60 ani si o luna adica in data de 14 noiembrie 2021.
Pentru faptul ca aveti stagiul de cotizare de 4 ani si 10 luni lucrat in proportie de 75 % in grupa II de munca nu beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar in schimb aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 1 an si de majorarea punctajului lunar cu 25 % pe perioada lucrata in grupa de munca.
Deoarece reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca nu se cumuleaza cu anticiparea de 2 ani pentru pensie anticipata partiala, nediminuata, puteti opta pentru anticiparea de 2 ani care este avantajoasa si astfel nu mai beneficiati nici de reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca. Astfel pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca ramane numai majorarea punctajului lunar cu 25 % pe perioada lucrata in grupa de munca, insa pentru a beneficia de aceasta trebuie sa prezentati adeverinta care sa dovedeasca stagiul in grupa de munca.
Re: pensie anticipată parțială fără penalizare
Scris de: adina la data: 11/16/2021 2:47am
Vă mulțumesc foarte mult pentru confirmare. Atunci voi adăuga la dosarul pregătit și adeverința de muncă în grupă, doar pentru mărirea punctajului aferent perioadei, menționând pe cerere că optez pentru anticiparea corespunzătoare poluării remanente.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1