Subiect "Reducerea vârstei de pensionare" Deschis de P .T la data: 05/31/2022 6:40am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Reducerea vârstei de pensionare
Scris de: P .T la data: 05/31/2022 6:40am
Gen:f
Data nasterii:27.03.1961
Stagiul de cotizare:20 de ani în RO,din care 11 ani în grupa a II-a de muncă
Alte date:6ani în IT.
Intrebare: Bună ziua,am văzut recent că s-a modificat aliniatul 5 al artc 65,din legea pensiilor 263/2010, că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone cu poluare remanentă, printre care este și orașul Bacău,beneficiază de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.Eu nu am contribuția completă.Indeplinesc condițiile pentru pentru pensionare cu această modificare a legii? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns
Re: Reducerea vârstei de pensionare
Scris de: la pensie la data: 05/31/2022 8:50am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesara pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie:
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa de munca, in data de 27 martie 2023 la varsta standard de pensionare de 62 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Deoarece pentru aceasta pensie aveti conditia sa aveti minim 15 ani nu este necesar sa faceti dovada stagiului lucrat in Italia.
Pentru stagiul de 11 ani intregi lucrat in gr II de munca beneficiati de stagiu de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca de 2 ani si 9 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu de cotizare total in Romania de 22 ani si 9 luni.
Stagiul in grupa II a fost echivalat cu grupa “conditii deosebite”.
Pentru stagiul de 11 ani intregi lucrat in conditii deosebite beneficiati de o reducerea a varstei de pensionare cu 3 ani si 8 luni insa nu va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta deoarece aceasta reducere a varstei de pensionare este conditionata de realizarea stagiului complet de cotizare care in cazul dv este de 32 ani si 1 luna iar dv impreuna cu stagiul de cotizare lucrat in Italia realizati numai 28 ani si 9 luni.
Este adevarat ca, in prezent, conform prevederilor legii pensiilor 263/2010 art 65 cei care au avut domiciliul in orasul Bacau, minim 30 ani, beneiciaza de pensie anticipata partiala nediminuata, cu o anticipare de 2 ani, insa nu puteti benificia nici de aceasta deoarece si aceasta este conditionata de realizarea stagiului complet de cotizare (incluzand stagiul de cotizare suplimentar aferent grupelor de munca si stagiul de cotizare lucrat in Italia).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1