Subiect "recalculare pensie" Deschis de ganea georgeta la data: 02/24/2023 2:52am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare pensie
Scris de: ganea georgeta la data: 02/24/2023 2:52am
Gen:
Data nasterii:11.04.1955
Stagiul de cotizare:39 de ani
Alte date:
Intrebare: Bună ziua, sunt pensionată din data de 27.07.2010 la limita de vârsta cu reducerea vârstei pe seama lucrului în conditii de grupa Ia, respectiv grupa a II a. La vremea respectiva la calculul pensiei nu se aplica niciun indice de corectie. Aveti cunostintă dacă se are în vedere recalcularea pensiilor în scopul corijarii unor nedreptăţi la calculul pensiei de la vremea respectivă. Mă adresez dumneavoastră că am intrat în posesia unei informaţii că ar fi nevoie de depunerea la casa de pensie a unei cereri în baza art 107 din Legea 263 in 2010 pentru recalculare. Vă rog mult să mă lămuriţi ce am de făcut dacă intr-adevăr se are în vedere o astfel de corecţie a pensiilor. Va multumesc frumos!
Re: recalculare pensie
Scris de: la pensie la data: 02/24/2023 7:59am
Este prevazut ca incepand cu 01 ianuarie anul viitor actuala lege a pensiilor 263/2010 sa fie inlocuita cu o noua lege a pensiilor care in faza de proiect prevede recalcularea tuturor pensiilor si aduce in principal trei modificari ale modului de calcul a pensiilor astfel :
1. Se elimina indicele de corectie acordat celor care s-au pensionat incepand cu 01 ianuarie 2011.
2. Se modificarea modul de calcul a valorii pensiilor prin introducerea conceptului de valoare de referinta in loc de valoarea punctului de pensie, care echivaleaza cu diminuarea stagiului complet de cotizare cu care se calculeaza acum punctajul mediu la 25 ani pentru toti pensionarii.
Aceasta modificare avantajaza pe cei care li s-a calculat conform actualei legi a pensiilor cu stagii complete de cotizare mai mari de 25 ani
3. Recalcularea pensiilor actuale cu luarea in calcul a salariilor brute in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001.
Primele doua modificari se fac automat fara cerere si fara a se depune acte suplimentare.
A treia modificare se face numai pentru cei care depun cerere de recalculare insotita de adeverinta de la angajatori cu salariile brute castigate inainte de 01 aprilie 2001.
In cazul celor care nu depun astfel de adeverinte este prevazut sa li se majoreze cu 10 % din oficiu, fara cerere, punctajul realizat in perioada inainte de aprilie 2001.
Depunerea adeverintelor si recalcularea pensiilor trebuia sa se faca in o perioada anterioara intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, stabilita prin o prevedere legala. Desi aceasta perioada nu a fost stabilita unii pensionari au depus la Casa de pensii adeverintele necesare recalcularii.
Opinia noastra este ca este bine sa se ceara angajatorilor aceste adeverinte dar sa fie depuse la Casa de pensii numai dupa ce se reglementeaza modul de recalculare a pensiilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1