Subiect "iesire la pensie anticipatä cu invaliditate de 50%" Deschis de Stefan, Constantin la data: 08/30/2008 4:46pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
iesire la pensie anticipatä cu invaliditate de 50%
Scris de: Stefan, Constantin la data: 08/30/2008 4:46pm
Gen: Masculin
Data nasterii: 30.09.1949
Stagiul de cotizare: 20 ani lucrati plus 18 luni stagiu militar in Romänia si 18 ani in Germania
Alte date: Invaliditate 50%
Intrebare: la ce virstä pot iesii la pensie/sä primesc pensia din Romania avind domiciliul in Germania.
Re: iesire la pensie anticipatä cu invaliditate de 50%
Scris de: lapensie la data: 08/31/2008 9:22am
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere in Romania aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 30 iulie 2014 la varsta standard de pensionare de 64 ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare de 34 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 14 ani si 8 luni. Calculul l-am facut cu programul de „Calcul al varstei de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Variantele dv de iesire la pensie sunt urmatoarele:
-Pensie la limita de varsta in 30 iulie 2014 cand dosarul poate fi depus fie in Germania la institutia care se ocupa cu pensiile fie in Romania prin depunerea dosarului la una din Casele de Pensii, personal sau prin imputernicit. In acest caz stagiile se recunosc reciproc pentru deschiderea dreptului la pensie iar valoarea pensiei se calculeaza numai pentru anii lucrati in Romania luandu-se in calcul si stagiul militar.
-Pensie anticipata partiala in 30 iulie 2009 urmand aceiasi procedura ca la pensia la limita de varsta cu deosebirea ca nu se ia in calcul stagiul militar iar pensia este diminuata in cazul dv cu cca 21 %. La cerere la data cand aveti dreptul aceasta se transforma in pensie la limita de varsta lundu-se in calcul stagiul militar si eliminandu-se reducerea.
De pensie de invaliditate nu credem ca puteti beneficia deoarece aceasta se obtine depunandu-se o cerere la una din Casele de Pensii in acest scop, caz in care conform legii se programeaza in timp de 30 zile pentru examinare la comisia de expertiza medicala unde un medic specializat incadreaza asiguratul intr-un grad de invaliditate avand in vedere cerintele locului de munca (nu credem a fi posibil daca locul de munca este in Germania). In cazul unui grad de invaliditate pensionarul trebuie sa se prezinte la comisia de expertiza la interval de 6-12 luni cu exceptia ultimilor 5 ani pana la pensia la limita de varsta.
In cazul depunerii dosarului de calcul a pensiei in Romania cautati posibilitatea transferului bancar a pensiei intre o banca din Romania si una din Germania . In Romania am inteles ca acest lucru este posibil prin Citi Bank Romania.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1