Subiect "Data ivirii invaliditatii" Deschis de Bogdan Raluca la data: 09/29/2008 8:56am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Data ivirii invaliditatii
Scris de: Bogdan Raluca la data: 09/29/2008 8:56am
Gen: F
Data nasterii: 1955
Stagiul de cotizare: ?
Alte date: invaliditate III
Intrebare:

Buna ziua,

1. Va rog sa imi explicati ce se intelege prin "la data ivirii invaliditatii"?( se refera la cei care pot beneficia de pensie de invaliditate si daca au numai jumatate din anii de cotizare);
Matusa mea nascuta in 1955 grad invaliditate III ,are o boala psihica din nastere, de aici si handicapul, deci, cand inseamna ca " s-a ivit" invaliditatea sa?
Vreau prin aceasta sa stiu se poate pensiona sau nu, daca are numai jumatate din anii de cotizare necesari.

2. Cum pot afla care este stagiul sau de cotizare pana in prezent?

3. Ce act este necesar pt ca anii lucrati inainte de 1989 in colectiv sa ii fie luati in considerare la pensionare si de unde se obtin acest act?

Multumesc foarte mult!
Re: Data ivirii invaliditatii
Scris de: la pensie la data: 09/29/2008 1:14pm
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere matusa dv are dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea pentru handicap, in septembrie 2021 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul de „Calcul al varstei de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Din pacate dv nu sunteti familiarizata cu prevederile legii si datorita acestui fapt nu ati reusit sa ne precizati situatia matusii dv.
Vom incerca sa va explicam:
Mai intai trebuie facuta distinctia intre handicap si invaliditate.
Handicapul este o suferinta sau o lipsa de care sufera un asigurat din nastere sau la o anumita varsta dar care ii permite acestuia sa lucreze in anumite locuri de munca. Acestea se clasifica in :handicap grav, handicap accentuat si handicap mediu. Certificarea unui astfel de handicap se face de catre medicul specialist. Pentru diverse stagii lucrate in conditii de handicap, aparut inainte de angajare, se poate reducea varsta de pensionare la limita de varsta .
Invaliditatea este suferinta de care sufera un angajat care apare in timp dupa ce acesta a lucrat un anumit stagiu si care ii reduce capacitatea de munca fata de cerintele locului sau de munca, la jumatate sau total in functie de care medicul specialist incadreaza invaliditatea in gradul I ,II sau III.
Daca invaliditatea se produce din cauza unei boli profesionale sau unor boli cum este tuberculoza sau Sida se acorda pensie de invaliditate indiferent de stagiu . Daca invaliditatea apare din caza unor boli obisnuite sau accidente in afara muncii se cere un anumit stagiu in functie de varsta. Se acorda pensie de invaliditate si daca asiguratul are jumatate din stagiu cerut daca acesta a lucrat in conditii de handicap. Deasemeni cei care au indeplinit numai jumatate din stagiu cerut beneficiaza de un stagiu potential mai mic.
Pentru determinarea stagiului de cotizare daca a lucrat si cotizat in sistemul public de pensii pe baza de cotract, stagiul este trecut in carnetul de munca, daca a lucrat in agricultura inainte de 1992 trebuie sa aiba un caiet de norme in care sunt trecute normele efectuate anual, pe care trebuie sa-l prezinte la Casa de Pensii Teritoriale (judeteana) pentru calcularea “anilor utili’ luati in calcul ca stagiu de cotizare. Dupa anul 1992 lucratorii din agricultura prezita la Casa de Pensii carnetul de asigurari sociale intocmit conform legii 80/1992. Aceste acte trebuie sa se afle la asigurat si eventual pot fi obtinuta copii de la cine detine arhiva pentru locurile de munca unde a lucrat asiguratul.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1