Subiect "pensie" Deschis de Józsa János la data: 05/04/2008 2:58pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: Józsa János la data: 05/04/2008 2:58pm
In total am 39 ani lucrati, din care peste 17 ani in subteran

in Romania 23 ani si 2 luni , (subteran 4 ani si 7 luni)
in Ungaria 16 ani (subteran 13 ani si 6 luni)
data nasterii 1951.04.08.

Itrebarea:

Cum se calculeaza partea de pensie lucrata in Romania?
Daca puteti sa ma ajutati, va rog, sa mi dati raspunsul.
Józsa János
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 05/05/2008 6:06pm
Calcularea pensiei pentru persoanele care au lucrat in mai multe tari, care au conventii de reciprocitate cu Romania pentru calculul pensiei, se face conform regulamentelor 1408/71 si 574/72 pe care nu le cunoastem.
Cautand informatii in acest domeniu intr-un caz asemanator am gasit pe site-ul CNPAS (Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale) instructiunile referitoare la circuitul formularelor de legatura la aplicarea regulamentelor de mai sus. De aici rezulta ca se face un schimb de formulare intre institutiile similare care se ocupa cu calculul pensiei din tarile respective . Institutia din tara care initiaza acest schimb de formulare le culege pe acestea si calculeaza pensia pe parti pe principiul pro-rata temporis. Acestui termen ii cunoastem sensul general nu si modul de folosire. Cu ce va putem ajuta noi este sa interpretam drepturile dv de pensie facand abstractie ca nu sunteti in Romania astfel:
Conform datei dv de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in aprilie 2016 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Pentru stagiu lucrat in subteran nu puteti beneficia de reducere deoarece pentru a beneficia se cer si alte conditii pe care dupa aprecierea noastra nu le indepliniti.
Calculul valorii pensiei se face astfel:
In fiecare luna se calculeaza venitul obtinut (salariul din cartea de munca + sporurile cu caracter permanent obtinute de pe adeverinta ceruta la angajator), acesta se imparte la salariul mediu pe economie si se obtine un punctaj lunar. Se face suma punctajelor lunare dintr-un an si prin impartire la 12 se calculeaza punctajul anual. Se face suma punctajelor anuale pe toata perioada lucrata. Punctajul total se imparte la stagiul complet de cotizare si se obtine punctajul pensiei. Acest calcul este facut de catre programul de pe site-ul nostru daca va logati si introduceti datele personale precum si veniturile lunare. Daca nu reusiti sa intrati in program ne scrieti si va transmitem instructiuni detaliate pe pasi.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1