Subiect "reducerea varstei standard" Deschis de Gabriel la data: 08/28/2025 5:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
reducerea varstei standard
Scris de: Gabriel la data: 08/28/2025 5:31am
Gen: M
Data nasterii: 3.03.1966
Stagiul de cotizare: 29 ani
Alte date:
- din cei 29, 15 ani la grupa 2
- armata inainte de angajare, 1 an 4 luni (de fapt in cartea de munca scrie la inceput angajare ca Muncitor in formare, apoi dupa 9 zile, incorporat, la intoarcere din armata, inca o luna muncitor in formare, apoi Mecanic
Intrebare:
- pot iesi la pensie la 60 ani? Va rog sa-mi spuneti daca calculele mele sunt corecte: 15x4luni = 60luni = 5ani reducere varsta standard; 29+5 = 34ani; + armata = 35ani 4luni.
Nu imi este clar daca armata, fiind necontributiva, se adauga la vechime pentru a obtine varsta standard redusa. In alta speta ati facut diferenta intre armata inainte de angajare si armata in timpul angajarii. In cazul meu, dupa 9 zile ca muncitor in formare, cu salariu aferent in CM, am fost incorporat 1an 4luni, apoi reincadrat pentru inca o luna si 10 zile ca muncitor in formare, apoi ca mecanic definitiv. Acea luna si 19zile ca muncitor in formare intra in calculul stagiului de cotizare?
Multumesc frumos
Re: reducerea varstei standard
Scris de: GicaH la data: 08/28/2025 6:42am
Gabriel :
Gen: M
Data nasterii: 3.03.1966
Stagiul de cotizare: 29 ani
Alte date:
- din cei 29, 15 ani la grupa 2
- armata inainte de angajare, 1 an 4 luni (de fapt in cartea de munca scrie la inceput angajare ca Muncitor in formare, apoi dupa 9 zile, incorporat, la intoarcere din armata, inca o luna muncitor in formare, apoi Mecanic
Intrebare:
- pot iesi la pensie la 60 ani? Va rog sa-mi spuneti daca calculele mele sunt corecte: 15x4luni = 60luni = 5ani reducere varsta standard; 29+5 = 34ani; + armata = 35ani 4luni.
Nu imi este clar daca armata, fiind necontributiva, se adauga la vechime pentru a obtine varsta standard redusa. In alta speta ati facut diferenta intre armata inainte de angajare si armata in timpul angajarii. In cazul meu, dupa 9 zile ca muncitor in formare, cu salariu aferent in CM, am fost incorporat 1an 4luni, apoi reincadrat pentru inca o luna si 10 zile ca muncitor in formare, apoi ca mecanic definitiv. Acea luna si 19zile ca muncitor in formare intra in calculul stagiului de cotizare?
Multumesc frumos

Aveți greșeli în interpretarea legii și anume, aveți 29 ani stagiu de cotizare contributiv.
Conform noii legi a pensiilor pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare de la 65 ani, la minim 60 ani vârstă, trebuie să aveți 35 ani stagiu de cotizare contributiv(adică efectiv lucrați sau cumpărați).
Scris de: la pensie la data: 08/28/2025 9:34am
Domnul Gica are dreptate Conform actualei Legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani, adica in data de 03 martie 2031. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 adica dupa 03 martie 2031.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani, Dv nu aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani pe care il puteti realiza prin continuarea activitatii sau prin cumparare. Insa la alegerea solutiei de completare trebuie sa faceti un calcul de eficienta.
Depasirea o indepliniti prin cei stagiul de cotizare suplimentar de 3 ani si 9 luni pentru stagiul de cotizare de 15 ani lucrat in grupa II si stagiul de cotizare asimilat de 1 an si 4 luni pentru perioada stagiului militar.
- Pensie anticipata, diminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, la varsta de 60 ani, adica dupa data de 03 marteie 2026. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani fara a lua in calcul stagiul de cotizare suplimentar de 3 ani si 9 luni pentru stagiul de cotizare de 15 ani lucrat in grupa II si stagiul de cotizare asimilat de 1 an si 4 luni pentru perioada stagiului militar.
Scris de: Gabriel la data: 08/28/2025 1:16pm
la pensie :
Domnul Gica are dreptate Conform actualei Legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani, adica in data de 03 martie 2031. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 adica dupa 03 martie 2031.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani, Dv nu aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani pe care il puteti realiza prin continuarea activitatii sau prin cumparare. Insa la alegerea solutiei de completare trebuie sa faceti un calcul de eficienta.
Depasirea o indepliniti prin cei stagiul de cotizare suplimentar de 3 ani si 9 luni pentru stagiul de cotizare de 15 ani lucrat in grupa II si stagiul de cotizare asimilat de 1 an si 4 luni pentru perioada stagiului militar.
- Pensie anticipata, diminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, la varsta de 60 ani, adica dupa data de 03 marteie 2026. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani fara a lua in calcul stagiul de cotizare suplimentar de 3 ani si 9 luni pentru stagiul de cotizare de 15 ani lucrat in grupa II si stagiul de cotizare asimilat de 1 an si 4 luni pentru perioada stagiului militar.

Ma ateptam ca fac confuzia asta cu reducerea varstei standard, nu mi-a fost clara niciodata, acum da. In schimb stiam ca pentru grupa 2 reducerea varstei standard e 4 luni la un an, nu 3 luni, deci la 15 ani x 4 luni = 60 luni = 5 ani, nu 3 ani si 9 luni. Gresesc eu sau dvs?
De asemenea, din ce am citit, am inteles ca in noua lege nu se mai accepta cumpararea pentru completarea stagiului complet, ci doar pentru completarea vechimii ptr limta de varsta. Sau am inteles eu iarasi gresit?
Multumesc
Scris de: Gabriel la data: 08/28/2025 1:25pm
Inca o nelamurire am: la calculul stagiului de cotizare contributiv se iau in considerare toate perioadele de somaj, intrucat s-au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Am dreptate? Lucrand in zona agro, aproape anual eram trimis in somaj 1-2 luni.
Scris de: GicaH la data: 08/29/2025 3:04am
Gabriel :
Inca o nelamurire am: la calculul stagiului de cotizare contributiv se iau in considerare toate perioadele de somaj, intrucat s-au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Am dreptate? Lucrand in zona agro, aproape anual eram trimis in somaj 1-2 luni.

Greșiți dumneavoastră, stagiul suplimentar pentru grupa a doua de muncă este de 3 luni/an întreg, iar ceea ce spuneți dumneavoastră este pentru condiții deosebite adică după 01.04.2001. Șomajul se punctează, dar este stagiu de cotizare contributiv doar după 01.04.2001.
Scris de: la pensie la data: 08/29/2025 8:26am
Pentru domnul Gabriel
Faceti in continuare confuzii.
Pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa II de munca se acorda :
- Stagiu de cotizare suplimentar de 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa de munca pentru stagii de minim 5 ani lucrati in grupele I si II de munca. Deci dv pentru stagiul de 15 ani lucrat in grupa II de munca aveti dreptul la un stagiu de cotizare suplimentar necontributiv de 3 ani si 9 luni
- Reducerea varstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca.Deci dv pentru stagiul de 15 ani lucrat in grupa II de munca aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani
Aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare astfel :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 adica dupa 03 martie 2031. Pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani compus din stagii de cotizare contributive, necontributive si asimilate.pentru aceasta pensie dv nu aveti indeplinita conditia de stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani si aveti indeplinita conditia de depasire prin stagiul de cotizre necontributiv suplimentar de 3 ani si 9 luni pentru stagiul lucrat in grupa II de munca si stagiul de cotizare asimilat de 1 an si 4 luni pentru stagiul militar.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani pentru stagiu de cotizare de 15 ani lucrat in grupa II de munca. Pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care nu o indepliniti.
In raspunsul anterior nu v-am spus aceasta varianta deoarece reducerea este similara, de 5 ani, cu cea conform art 56 din legea pensiilor
Referitor la cumpararea stagiului de cotizare iarasi ati inteles gresit. Se poate cumpara stagiu de cotizare pentru completarea stagiului complet de cotizare contributiv de 35 ani in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta dar nu se poate in vederea pensiei anticipate, diminuate. In legea pensiilor 360/2023 nu se foloseste conceptul de vechime ci de stagiu de cotizare.
Asa cum precizeaza domnul Gica perioada de somaj este considerata stagiu de cotizare contributiv numai dupa data de 01 aprilie 2001.
Gasiti o enumerare a stagiilor de cotizare contributive pe pagina de pe site "Puncte de stabilitate" accesibila de pe partea superioara a oricarei pagini a site-ului nostru.
Scris de: Gabriel la data: 08/29/2025 5:58pm
Multumesc mult. Acum mi-e clar tot.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1