Subiect "varsta de pensionare" Deschis de IORDACHESCU MARIA CARMEN la data: 08/29/2025 6:09am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
varsta de pensionare
Scris de: IORDACHESCU MARIA CARMEN la data: 08/29/2025 6:09am
Gen:f
Data nasterii:19.09.1968
Stagiul de cotizare:38 ani si 7 luni
Alte date:am 3 copii nascuti si crescuri pana la 16 ani
Intrebare:daca pot iesi la pensie in luna noiembrie 2025 la limita de varsta,si daca nu cu ce penalitate ma pot pensiona??
Re: varsta de pensionare
Scris de: la pensie la data: 08/29/2025 9:32am
Conform actualei Legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 10 luni, adica in data de 19 iulie 2032. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 adica dupa 19 iulie 2027. Pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani. Dumneavoastra Presupunem ca aveti stagiul complet de cotizare contributiv (lucrat) de 35 ani depasit cu 3 ani si 7 luni si daca mai lucrati minim 1 an si 5 luni realizati si a doua conditie de depasie cu 5 ani a stagiului complet de cotizare contributiv de 35 ani.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an si 6 luni, adica in 19 ianuarie 2031. Pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv (lucrat) de 35 ani, conditie de stagiu pe care presupunem ca o indepliniti.
- Pensie anticipata, diminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, la varsta de 60 ani, adica dupa data de 19 iulie 2027. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv (lucrat) de 35 ani. conditie de stagiu pe care presupunem ca o indepliniti.
Nu putem aprecia diminuarea pensiei anticipate, deoarece aceasta depinde de data la care o cereti si de stagiu de cotizare pe care il aveti atunci.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1