Subiect "cumparare stagiu contributiv" Deschis de Dorin la data: 09/17/2025 3:52am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cumparare stagiu contributiv
Scris de: Dorin la data: 09/17/2025 3:52am
Gen:masculin
Data nasterii:07.12.1965
Stagiul de cotizare:grupa 2 100% 56 luni norma inntrega, grupa 2 100% 53 luni 1/2 norma, 30 ani si 2 luni program normal
Alte date:stagiu militar 1 an si 4 luni
Intrebare:1.Se poate cumpara vechime pentru lunile lucrate incomplet, de exemplu pentru o luna in care am lucrat 5 zile asfel incat sa poata fi asimilata luna intreaga?
2.Se poate cumpara vechime pentru perioada lucrata in grupa 2 100% cu program de 1/2 norma (4 ore) astfel incat sa poata fi asimilata ca si norma intreaga si sa ajute la pensionarea fara diminuare conf art 56 L 360/2023 de 35+5 ani ?
Re: cumparare stagiu contributiv
Scris de: la pensie la data: 09/17/2025 10:27am
Stagiul de cotizare lucrat in grupa II de munca este lucrat 100% din norma zilnica numai in perioada lucrata cu norma intreaga iar in perioada lucrata cu jumatate de norma este lucrat in proportie de 50 % din norma zilnica.
Perioada lucrata in grupa II de munca in proportie de 50% din norma zlnica nu se considera ca fiind lucrata in grupa II de munca deoarece pentru a fi considerata ca fiind lucrata in aceasta grupa trebuie sa fie lucrata in proportie de minim 70% din norma zilnica.
In aceste conditii stagiul dv de cotizare contributiv este de 37 ani si 15 zile din care 4 ani si 8 luni in grupa II si stagiu de cotizare asimilat 1 an si 4 luni.
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform art 56 din legea pensiilor dupa 07 decembrie 2025, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare total de 40 ani din care minim 35 ani stagiu de cotizare contributiv si restul stagiu de cotizare contributiv sau asimilat,
Puteti completa acest stagiu prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de pensii pe o perioada trecuta, dupa varsta de 18 ani, in care nu ati realizat stagiu de cotizare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1