Subiect "Pensie anticipata" Deschis de Weber Iuliana la data: 04/16/2026 3:18am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata
Scris de: Weber Iuliana la data: 04/16/2026 3:18am
Gen: feminin
Data nasterii: 24.04.1968
Stagiul de cotizare: 40 ani
Alte date: grupa II de munca lucrat total 5 ani si 8 luni (se considera 1 an si 3 luni ca si calcul pentru pensie?)
nascut si crescut 2 copii, lucrez fara intrerupere din 13.05.1986
Intrebare: Cand indeplinesc conditiile pentru pensionare anticipata fara penalizare? Acel 1 an si 3 luni pentru grupa de munca ma ajuta sau nu se cumuleaza cu reducerea varstei de 5 ani .
Re: Pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 04/16/2026 8:14am
Reducerea varstei de pensionare de 1 an si 8 luni pentru stagiul de cotizare de 5 ani lucat in grupa II nu se cumuleaza cu reducerea varstei de pensionare de 5 ani acordata prin articolul 56 din noua lege a pensiilor.
Conform noii legi a pensiilor aveti urmatoarele drepturi la pensie :
1- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 7 luni, adica in data de 24 noiembrie 2031. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
2- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani si 8 luni ( 1 an pentru nasterea si cresterea a doi copii pana la varsta de 16 ani si 1 an si 8 luni pentru stagiul de 5 ani lucrat in grupa II), adica in data 24 martie 2029. Pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care o indepliniti.
3- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica in data de 24 noiembrie 2026. Pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani, conditie pe care o indepliniti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1