Subiect "Cota 4.75% pt Pilon2 virata angajatului" Deschis de Alin la data: 08/20/2026 4:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cota 4.75% pt Pilon2 virata angajatului
Scris de: Alin la data: 08/20/2026 4:13am
Gen: Barbat
Data nasterii: aug 1971
Stagiul de cotizare:27
Alte date:
Intrebare: Suma de 4.75% mi-a fost achitata de Angajator direct, am completat o cerere prin care firma a achitat 20.5% la C.N.P.P. (Casa Naţională de Pensii Publice) iar diferenta pana la 25% din brut noua angajatilor. Exista si acum aceasta inlesnire? Am schimbat locul de munca si vreau sa stiu daca pot lua 4.75% din brut lunar la venitul net.
Re: Cota 4.75% pt Pilon2 virata angajatului
Scris de: GicaH la data: 08/20/2026 8:13am
Alin :
Gen: Barbat
Data nasterii: aug 1971
Stagiul de cotizare:27
Alte date:
Intrebare: Suma de 4.75% mi-a fost achitata de Angajator direct, am completat o cerere prin care firma a achitat 20.5% la C.N.P.P. (Casa Naţională de Pensii Publice) iar diferenta pana la 25% din brut noua angajatilor. Exista si acum aceasta inlesnire? Am schimbat locul de munca si vreau sa stiu daca pot lua 4.75% din brut lunar la venitul net.

Nu există așa ceva. Verificați că s-ar putea că angajatorul sa nu va fi plătit nimic la stat(ca CAS) și nu veți avea stagiu de cotizare pentru pensie pentru acea perioadă.
Scris de: la pensie la data: 08/21/2026 1:38am
Raspunsul domnului Gica este corect.
Scris de: Mihaela la data: 08/23/2026 3:25am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Nu mai exista facilitatatile introduse prin
OUG 114/2018:scutire impozit pe salariu, cass si pilon2 cas pentru diferite sectoare IT, constructii, etc.
Reducerea CAS (Pilonul I + Pilonul II): Contribuția de asigurări sociale datorată de angajat a fost redusă de la 25% la 21,25%. Scăderea de 3,75% a corespuns exact cotei transferate atunci către Pilonul II, salariații fiind scutiți de această direcționare (banii rămânând în salariul net).
Dupa o perioada a devenit optional, cum ati descris.
De la 1 ianuarie 2025, urmare a ordonantei "trenulet din 2024 s-au eliminat facilitatile.
Scris de: Mihaela la data: 08/23/2026 3:43am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Cunosc cazuri concrete. Eu plateam 41,5% din brut cas, cass si impozit, iar ei numai 21,25% cas pilon 2 de restul fiind scutiti.
Facand un calcul, la acelasi brut, ei aveau netul cu 30% mai mare.
Scris de: GicaH la data: 08/23/2026 2:44pm
Mihaela :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Cunosc cazuri concrete. Eu plateam 41,5% din brut cas, cass si impozit, iar ei numai 21,25% cas pilon 2 de restul fiind scutiti.
Facand un calcul, la acelasi brut, ei aveau netul cu 30% mai mare.

Nu știu dacă există vreo lege sau ordonanța, dar logic, așa cum noi dacă nu ducem adeverința cu sporuri pentru care am platit contribuții, nu primim nimic așa și cei ce au primit neturi mai mari datorita lipsei de contribuții CAS, pilon 1 și/sau pilon 2 nu au pentru ce primi. În plus noi pensionarii cu pensii peste 3000 lei mai și plătim încă odată CASS și impozit.
Scris de: Mihaela la data: 08/24/2026 1:00am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Raspunsul la intrebarea initiala este: nu, nu mai exista inlesnirea incepand cu 1.01.2025.
Argumentatia am facut-o pt ca s-a negat ca a existat.
Consecintele aplicarii facilitatii le poate vedea fiecare beneficiar in acumularile la pilonul 2.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1