Subiect "Pensie" Deschis de Maria la data: 12/28/2025 1:22pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie
Scris de: Maria la data: 12/28/2025 1:22pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Am lucrat in Romania 21 ani in jud Gorj, și 16 ani in Anglia , acum locuiesc in Anglia, va rog frumos să-mi spuneți ptr limită de vârstă , pensie comunitară,unde trebuie sa bag dosarul de pensie ? Va mulțumesc.De ce trebuie sa depun dosarul de pensie in Covasna ?
Re: Pensie
Scris de: la pensie la data: 12/29/2025 9:01am
Dosarul de pensie pentru limita de varsta, pensiei comunitare, din Romania, in cazul in care ati lucrat atat in Romania cat si in alta tara cu care Romania are incheiat acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale poate fi depus :
- In Romaia la Casa de pensii teritoriala de care depinde ultimul domiciliu al dv din tara daca depunerea dosarului se face personal de dv.
- In Romaia la Casa de pensii teritoriala de care depinde domiciliul unei persoane din Romania imputernicita de dv cu procura pentru depunere dosar. Procura de imputernicire poate fi eliberata de ambasada sau consulatul Romaniei din acea tara
- In tara in care aveti domiciliu, la institutia care se ocupa cu pensiile din tara de domiciliu, care va face rolul de legatura intre dv si Casa de pensii din Romania..
In cazul dv, care aveti domiciliul in Anglia, ultima varianta este avantajoasa numai in cazul in care dosarul este corect si complet si nu trebuie completat prin corespondente repetate intre cele doua institutii.
Re: Pensie
Scris de: Dan la data: 12/29/2025 10:03am
Maria :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Am lucrat in Romania 21 ani in jud Gorj, și 16 ani in Anglia , acum locuiesc in Anglia, va rog frumos să-mi spuneți ptr limită de vârstă , pensie comunitară,unde trebuie sa bag dosarul de pensie ? Va mulțumesc.De ce trebuie sa depun dosarul de pensie in Covasna ?

Neavand data de nastere, trebuie sa stiti ca in Romania, data de depunere a dosarului pentru PLV este data de anexa 5 din Legea 360/2024, iar in Anglia pana la 31.12.2025 ,vârsta de pensionare este de 65 ani, iar din 2026-2028 , aceasta va fi de 66 de ani.
Acestea fiind zise si daca intruniti conditiile dintr-unul din cele doua state( UK desi nu mai este in UE, are acorduri bilaterale cu RO si in privinta pensiilor), puteti sa depuneti dosarul pentru PLV, fie in Anglia acolo unde aveti domiciliul actual, sau in Romania , la Covasna probabil, deoarece CNPP a repartizat gestionarea dosarelor de pensii ale cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, la mai multe case teritoriale de pensii, in functie de tara in care se afla in momentul de fata. Probabil ca Anglia a fost repartizata la Covasna.
In cazul dvs,eu v-as sfatui, daca aveti conditia de PLV, sa depuneti dosarul in ANGLIA, cu toate documentele pe care trebuie sa le reproduceti.Ei vor trebui sa obtina toate datele, prin curier interstatal, fara ca dvs sa interveniti. TOTUSI, este preferabil sa verificati datele pe care le vor primi de la partea romana, deoarece s-ar putea sa apara inadvertente, din greseala , sa lipsesca periode cotizate, pentru cei 21 de ani lucrati in RO. Sper ca aveti cartea de munca in original?
Perioda de instrumentare a unei pensii comunitare este lunga, de la 3-4 luni in sus, dar , veti primi retroactiv, de la data introducerii dosarului , toate restantele.
Puteti sa depuneti dosarul si in tara, chiar la ultima dvs resedinta, fie personal , fie prin mandatar. Aceasta varianta presupune multa alergatura pentru acte pt dvs.
Succes si la ...multe pensii de acum inainte!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1