Subiect "Informatie iesire la pensie" Deschis de Tuca Gabriel la data: 01/25/2026 11:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Informatie iesire la pensie
Scris de: Tuca Gabriel la data: 01/25/2026 11:42am
Gen:F
Data nasterii:22.02.1971
Stagiul de cotizare:35 ani
Alte date:1 copil
Intrebare:
Buna seara,
Sotia mea, nascuta in 22.02.1971 - angajata din 24.05.1990 si pana in prezent,fara perioade lipsa in activitate, va rog:
1.Cand se poate pensiona anticipat si care este procentul de diminuare a pensiei pana la trecerea la pensie limita de varsta?
2.Cand se poate pensioana la limita de varsta si care sunt conditiile actuale/legale pentru a solicita aceasta?
Va mai informez ca in 1996 - iunie - a nascut un copil si a beneficiat de indemnizatia de crestere conform legii.
Nu are intreruperi de perioade in activitate.
Va multumesc!
Re: Informatie iesire la pensie
Scris de: la pensie la data: 01/26/2026 5:03am
Conform actualei legi a pensiilor 360/2023 are urmatoarele drepturi la pensie:
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 65 ani, adica in data de 22 februarie 2036. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizeze stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indeplineste.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 6 luni, adica in data de 22 august 2035, pentru pentru nasterea si cresterea pana la varsta de 16 ani a unui copil.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizeze, stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani. Conditie de stagiu pe care nu o indeplineste deoarece perioada de crestere copil este considerata stagiu de cotizare contributiv numai dupa 01 ianuarie 2006.
- Pensie anticipata, diminuata dupa varsta de 60 ani adica in data de 22 februarie 2031
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizeze, stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani. Conditie de stagiu pe care nu o indeplineste.
Diminuarea pensiei anticipate se calculeaza lund in calcul numarul de luni de anticipare pana la data de 22 august 2035 si de numarul de ani cu care depaseste stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani la data pensionarii cu aceasta pensie, date pe care nu le cunoastem.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1