Subiect "Pensie nepusa in plata 2024" Deschis de Biris Edica la data: 04/14/2026 5:45am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie nepusa in plata 2024
Scris de: Biris Edica la data: 04/14/2026 5:45am
Gen:f
Data nasterii:13.02.1962
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua! Hristoa a inviat!
Va rog daca se poate sa-mi raspundeti la urmatoarea situatie:
In anul 2021 am decis sa-mi depun doasarul pentru pensie anticipata partial in urma unei probleme grave de sanatate, insa nu am pus-o in plata niciodata, continuand sa lucrez.
In anul 2024 luna aprilie ziua 13, am facut cerere pentru trecerea la pensie de limita de varsta, calcularea deciziei fara punerea in plata, intrucat am lucrat in continuare si nu aveam dreptul sa cumulez pensia cu salariul.
In decembrie 2025 am primit decizia de incetare a ctr. de munca cu 01.01.2026 si am solicitat casei de pensii recalcularea pensiei conform legii 360/2023, cu calculul punctelor de stabilitate, valorificarea adeverintei de venituri pe care am atasat-o, si adaugarea stagiilor acumulate din aprilie 2024-decembrie 2025, si totodata punearea in plata cu 01.01.2026.
Dupa mai multe solicitari timp de 1 luna, atat prin email cat si telefonic, nu am primit nicio decizie si nici banii cuveniti pana in prezent.
Am revenit si azi telefonic, si am primit un raspuns halucinant, ca mi se va face plata pe decizia de pensie anticipata, iar restul urmeaza sa fie recalculat, ca asa prevede legea ca mai intai sa fie pusa in plata prima decizie, nefiind luata in calcul cea din 2024 pentru limita de varsta!

Este corect? Ma pot adresa undeva?

Va multumesc anticipat!
Re: Pensie nepusa in plata 2024
Scris de: la pensie la data: 04/15/2026 8:39am
Adevarat a inviat !
Situatia dv este putin neclara si prin suprapusa unei perioade de haos la Casa de pensii se ajunge la o situatie paradoxala.
Explicatiile care vi se dau sunt bizare si au un singur scop, acela de a justifica o situatie de nejustificat.
Cursul normal al deciziilor in cazul dv trebuia sa fie urmatorul :
1. Incepand cu data de 13 aprilie 2024 pensia dv anticipata partiala trebuia sa se transforme, din oficiu, adica fara cerere, in pensie pentru limita de varsta. Cu ocazia acestei transformari pensia anticipata pariala trebuia recalculata prin eliminarea diminuarii si luarea in calcul a perioadei lucrate pe timpul cand pensia anticipata partiala a fost suspendata.
Avand in vedere ca pentru a aceasta transformare ati depus cerere in data de 13 aprilie 2004 dcizia pentru aceasta transformare trebuia sa fie emisa in maxim 45 zile adica la sfarsitul lunii mai 2004 si pusa in plata in luna iulie 2004, La data primirii deciziei de pensie pentru limita de varsta nu erati obligata sa incetati activitatea deoarece pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu salariu.
Dupa data intrarii in vigoare a noii legi 360/2023 pensia dv pentru limita de varsta trebuia recalculata prin adaugrea punctelor de stabilitate la punctajul anual rezultat la transformarea pensiei antticipate partiale in pensie pentru limita de varsta iar totalul sa fie inmultit cu valoarea punctului de referinta adica 81 lei.
In ceiace priveste demersurile pe care puteti sa le faceti consideram ca ati facut tot ce se putea face la Casa de pensii si noua lege a pensiilor prevede ca singura cale de urmat actionarea in justitie,la tribunal.
Scris de: Biris Edica la data: 04/15/2026 10:30am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc frumos pentru raspuns!
Cand am depus cererea de trecere la pensia pentru limita de varsta, am fost sfatuita de una din angajatele de acolo cum sa o formulez, si in acelasi timp sa solicit suspendarea platii pensiei, intrucat am lucrat intr-o institutie bugetara si a trebuit sa solicit aprobarea angajatorului ca sa lucrez dupa varsta legala de pensionare, conform art.46 alin.(2) din Legea 360/2023.
Am atasat la cerere si Decizia angajatorului prin care imi aproba continuarea activitatii in baza aceluiasi contract de munca.
Acest articol era cu aplicare de la 01.01.2024.
Nu inteleg de ce ar fi asa de complicat pentru casa de pensii, faptul ca cererea de pensionare anticipata nu a intrat in plata niciodata intrucat am lucrat in continuare, iar la data indeplinirii varstei standard de pensionare am depus cererea de transformare in pensie pentru limita de varsta, fiind intr-un fel obligata datorita conjuncturii, mi-au emis o noua decizie, care intre timp ( aproape 2 ani) ar fi trebuit sa fie recalculata conform noii legi, lucru care nu s-a intamplat.Au uitat dosarul pe undeva....altfel nu -mi imaginez de ce!
Scris de: la pensie la data: 04/16/2026 8:24am
Intarzieria mare in prelucrarea dosarului dv nu se datoreaza dv ci numarului mare de dosare in lucru.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1