Subiect "care sunt ani de cotizatie pt. hand. acdentuat" Deschis de dumca la data: 11/07/2008 8:33am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
care sunt ani de cotizatie pt. hand. acdentuat
Scris de: dumca la data: 11/07/2008 8:33am
Gen:f
Data nasterii:28.06.1973
Stagiul de cotizare:9 ani
Alte date:Am certificat de hand. gr.2 dinnainte de a ma angaja, iar de 2 ani il am permanent accentuat.
Intrebare: 1.Care sunt ani de cotizatie, eventual alte punctaje care se adauga la pensi dupa indeplinirea ei si cum se calculeaza pensia de handicap? 2.Unde gasesc statistica cu salariile medii pe economie din anii 1999-2008? 3.In cazul meu care pensie este mai rentabila; cea de hand. sau de limita de varsta si ca bani dar si alte evntuale conditii? 4.Care sunt cond.sau atuurile pe care le pot pune angajatorului pt. a nu ma putea dea afara de la locul de munca, avand certif. de hand. depus, din motive neinputabile mie.
Re: care sunt ani de cotizatie pt. hand. acdentuat
Scris de: la pensie la data: 11/07/2008 3:25pm
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere dv. aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei pentru handicap, in 28 iunie 2033 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Nefiind siguri dupa prezentarea dv va redam prevederile legale in totalitate.
Categoriile de handicap sunt : mediu, accentuat si grav
Reducerile de varsta si de stagiu pentru handicap preexistent sunt prevazute in art.47 din legea 19/2000 in cazul dv acestea fiind:
a) pentru handicap grav daca realizati cel putin o treime din stagiul complet de cotizare adica 10 ani se reduce varsta standard de pensionare cu 15 ani si stagiul complet de cotizare la 15 ani. In acest caz aveti dreptul la pensie la limita de varsta la varsta de 45 ani adica in iunie 2018
b) pentru handicap accentuat daca realizati cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare adica 20 ani se reduce varsta standard de pensionare cu 10 ani si stagiul complet de cotizare la 20 ani. In acest caz aveti dreptul la pensie la limita de varsta la varsta de 50 ani adica in iunie 2023
c) pentru handicap mediu daca realizati stagiul complet de cotizare adica 30 ani se reduce varsta standard de pensionare cu 10 ani iar stagiul complet nu se reduce. In acest caz aveti dreptul la pensie la limita de varsta la varsta de 50 ani adica in iunie 2023
Asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare prevazut de lege (daca este cazul dv 10 ani).
Nu se acorda punctaj suplimentar dar in cazurile a) si b) punctajul mediu al pensie se calculeaza prin impartirea punctajului total la stagiul complet de cotizare de 10 sau 20 ani fata de 30 ani pentru cei cu handicap mediu sau fara handicap. Numarul de ani cu care se imparte fiind mai mic rezulta un punctaj mediu al pensiei mai mare. Noi presupunem ca va incadrati la punctul „b”
Calculul punctajului total al pensiei il puteti face pe site-ul nostru procedand astfel: De pe pagina principala se apasa pe butonul Inregistrare din coltul din dreapta sus. In fereastra care se deschide completati Email si Parola si apasati pe butonul Cont nou. In fereastra care se deschide completati Email, Parola si Confirmare Parola si apasati pe inregistrare. Dupa aceasta intrati intr-o fereastra numita Program gratuit de calculare pensie si apasati pe butonul Adauga persoana si intrand intr-o fereastra cu date personale completati datele cerute. Atentie la data de iesire la pensie unde trebuie trecuta cea pentru limita de varsta iar cea de incepere a activitatii trebuie trecuta dupa caz data inceperii facultatii sau a stagiului militar daca este cazul si acestea sunt anterioare. Dupa aceasta apasati butonul Continuati si se intra in pagina cu datele pentru primul an. Aici cititi legenda pentru completarea coloanei de cod. Completati an cu an salariile si sporurile avute. In cazul cand se vrea calcularea pensiei anticipate sau anticipate partiale nu trebuie completate perioadele asimilate ( facultate, stagiul militar sau pensie de invaliditate). Este bine sa cititi in prealabil Erori comise la utilizare programului de pe Forum pentru a fi evitate. Daca nu reusiti ne comunicati pe mail si va spunem unde gasiti salariile medii.
Drepturile persoanelor cu handicap sunt legiferate prin Ordonanta de Urgenta 102/1999 aprobata prin Legea 519/2002
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
 
 123