Subiect "Pensie europeana" Deschis de Alex.Teodoru la data: 03/24/2009 8:22am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie europeana
Scris de: Alex.Teodoru la data: 03/24/2009 8:22am
Gen:masc.
Data nasterii:1107.1947
Stagiul de cotizare:23 ani in Romania, 17 ani in Germania
Alte date:in Romania:1963-1975 elev liceu militar,scoala militara,ofiter activ. 1976-1987, angajat in conditii normale.In Germania: 1992-prezent angajat in conditii normale.
Intrebare:Varsta de pensionare in Romania? in Germania limita de varsta este de 65 de ani.Se cumuleaza cele doua pensii? In ce conditii?
Re: Pensie europeana
Scris de: la pensie la data: 03/27/2009 4:24am
In privinta stagiului de cotizare totul este in regula deoarece stagiile cotizate in Romania si in Germania se recunosc reciproc conform unor conventii intre tarile din UE.
Complicatia la dv rezulta din cauza stagiului de 12 ani ca militar si anume:
In Romania sistemul de pensii militare de stat si sistemul public de pensii sunt doua sisteme de pensii diferite iar pensile unor persoane care au lucrat in ambele domenii se calculeaza separat. Si intre aceste doua sisteme se recunosc stagiile ca vechime.
In sistemul pensiilor militare de stat conditiile de pensionare sunt reglementate de legea 164/2001 care prevede pe langa varsta si conditia sa aveti un stagiu de cotizare total de 30 ani din care 15 ani ca militar. Aceasta ultima conditie neindeplinind-o nu veti putea avea pensie militara de stat.
In Romania varsta de pensionare, in sistemul public este in crestere, pentru barbati in prezent este de 63 ani si 6 luni si creste cu 1 luna la 4 luni calendaristice si va ajunge in decembrie 2014 la 65 ani.
Pensia din sistemul public este reglementata de legea 19/2000 si conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 11 septembrie 2011 la varsta standard de pensionare de 64 ani si 2 luni si stagiul complet de cotizare de 33 ani si 4 luni. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Valoarea pensiei se calculeaza, conform unei metodologii explicate pe site-ul nostru, in functie de salariile avute pe perioada cotizarii raportate la salariile medii pe economie.
In cazul dv intra in calculul punctajului pensiei numai cei 11 ani lucrati in sistemul public si din sistemul militar este posibil ca sa vi se asimileze liceul militar cu stagiul militar si sa se calculeze la nivelul salariului minim pe economie.
Mai exista o speranta ca pana la iesirea dv la pensie, in Romania, sa se unifice cele doua sisteme de pensii (militar si public) si atunci la cuantumul pensiei sa fie valorificat tot stagiul lucrat.
Daca aveti domiciliul in Germania este posibil sa depuneti dosarul de pensionare in Germania la institutia care se ocupa cu pensile acolo, care va initia un schimb de corespondente cu institutia centrala din Romania care se ocupa cu pensile (CNPAS). Urmand ca fiecare sa-si calculeze pensile separat si apoi sa le transfere in tara de domiciliu.
Va propunem sa vizitati site-ul CNPAS pentru mai multe amanunte la adresa http://www.cnpas.org/portal/ facand click pe:
Pensionari cu domiciliul in strainatate
Acorduri bilaterale
Integrare Europeana
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1