Subiect "Re: Pensia anticipata partiala" Deschis de la pensie la data: 04/08/2009 8:05am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Re: Pensia anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 04/08/2009 8:05am
Pentru Bulie Adriana
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere dv aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 16 aprilie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Puteati cere pensie anticipata partiala la varsta de 55 ani cu o anticipare de 5 ani adica dupa 16 aprilie 2010 daca indepliniti si conditia de stagiu de cotizare mai mare de 30 ani.
Pensia anticipata partiala se diminuiaza cu un procent ce depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani cu care stagiul dv de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare la data pensionarii.
Referitor la stagiul de cotizare avem urmatoarele precizari:
-Perioada de somaj este adaugata integral la stagiul de cotizare daca la trecerea in somaj nu ati primit salarii compensatorii.
-Perioada de 6 luni de intrerupere a activitatii pentru ingrijirea copilului conform legii 1/1970 nu se adauga la stagiul de cotizare. Stim ca ati mai pus aceasta intrebare si raspunsul nostru a fost diferit. Acum la o analiza mai atenta am inteles ca termenul “vechime neintrerupta” nu se refera la continuarea stagiului de cotizare pe aceasta perioada ci se refera la faptul ca la angajarea dupa aceasta perioada nu ati fost considerata ca nou angajata ci vi s-a recunoscut vechimea in munca avuta inainte de intrerupere si astfel vechimea dv luata in calcul pentru sporul de vechime nu a pornit de la zero.
-Opinia noastra este ca este bine sa incheiati Contractul de Asigurare Sociala la terminarea perioadei de somaj deoarece este posibil ca prin anumite acte normative aceasta perioada sa fie prelungita cu cateva luni. Atunci la incheierea Contractului de Asigurare Sociala rugati pe cei de la Casa de Pensii sa va calculeze stagiul de cotizare si sa incheiati contractul pe diferenta de stagiu.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1