Subiect "Cum pot plati asig.soc." Deschis de Mirescu Aurelia la data: 04/22/2009 5:38pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cum pot plati asig.soc.
Scris de: Mirescu Aurelia la data: 04/22/2009 5:38pm
Gen:F
Data nasterii:18.02.1956
Stagiul de cotizare:30 ani lucrati fara intrerupere 1974-2004
Alte date:2005-2007 3ani ordonanta
Intrebare:Cum a-si putea plati asig.soc.din urma incepind cu 2008 si incontinuare?avind in vedere ca nu ma aflu in tara. Care sunt avantajele si cu cit trbuie sa contribui? Sunt din jud.Alba.Exista vreo modalitate in care pot transmite contributia mea la bugetul asig.soc? Va multumesc!
Re: Cum pot plati asig.soc.
Scris de: la pensie la data: 04/23/2009 7:52am
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 18 februarie 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Avand in vedere cele de mai sus dv aveti stagiul complet de cotizare depasit deoarece spuneti ca aveti stagiu de cotizare de 30 ani iar in perioada cat ati primit salarii compensatorii (ordonanta cum spuneti dv) a fost platit CAS la o valoare mai mica asa ca vi se mai adauga cca 1 an de stagiu si din aceasta perioada.
Plata CAS-ului se poate face prin incheierea unul Contract de Asigurare Sociala cu Casa de Pensii. Acest contract se poate incheia si prin o persoana din tara imputernicita cu o procura speciala eliberata de catre Ambasada sau Consulatul Romaniei. Contractul se poate incheia numai pentru o perioada viitoare nu si pentru o perioada trecuta. Acest contract este eficient pentru persoanele care nu au vechimea necesara pentru deschiderea dreptului la pensie. Vechimea necesara deschiderii dreptului la pensie in cazul dv este de 15 ani pentru pensia la limita de varsta, in 18 februarie 2016 si de 30 ani pentru pensia anticipata partiala, in 18 februarie 2011.
CAS-ul minim platit in cadrul unui astfei de contract este de 31,3 % pentru o suma ce reprezinta o patrime din salariul mediu brut care a stat la baza calculului Bugetului Asigurarilor Sociale pe anul respectiv. Pentru 2009 salariul mediu brut este de 1693 lei iar CAS-ul lunar este de 133 lei. Avand in vedere ca dv aveti vechimea necesara pentru deschiderea dreptului la pensie la limita de varsta cat si pentru pensie anticipata partiala, iar pentru suma platita primiti mai putin de 0,25 puncte anuale noi consideram ca o asemenea investitie are o eficienta foarte scazuta si va sfatuim sa nu o faceti.
Puteti cere pensie anticipata partiala cu o anticipare de 5 ani fata de in 18 februarie 2016 adica dupa 18 februarie 2011 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare la data pensionarii sa fie mai mare decat stagiu complet de cotizare de 30 ani. Pensia anticipata partiala se diminuiaza fata de pensia la limita de varsta cu un procent ce depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani cu care stagiul dv de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare la data pensionarii. La implinirea varstei standard de pensionare este eliminata diminuarea pensiei
In privinta depunerii actelor de pensionare daca aveti domiciliul in Italia va informam:
Intre tarile UE sunt incheiate conventii conform carora asiguratii pot depune dosarul (dosarele) de pensionare in tara de resedita la Institutia de Asigurare Sociala de la locul de sedere permanenta.
Aceasta institutie initiaza o corespondenta cu institutia similara din Romania (CNPAS) si aceste institutii calculeaza fiecare, pensia din tara respectiva (daca ati platit contributie la pensie si in Italia) dupa care se transfera dreptul de pensie, suportat de fiecare institutie separat, la domiciliu din tara de resedinta.
Stagiile de cotizare se recunosc reciproc insa numai ca vechime in vederea deschiderii dreptului la pensie.
Mai multe informatii gasiti pe site-ul CNPAS la adresa http://www.cnpas.org/portal/ facand click pe:
Pensionari cu domiciliul in strainatate
Acorduri bilaterale
Integrare Europeana
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1