Subiect "Om fara trai decent (revenire)" Deschis de Marinescu Mirela la data: 05/13/2009 12:43pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Om fara trai decent (revenire)
Scris de: Marinescu Mirela la data: 05/13/2009 12:43pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua! V-as mai deranja cu o intrebare. Cumnatul meu a fost pentru prima data la Comisia de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap pe data de 09.04.2008 cind a si fost trecut in gradul de handicapat accentuat, Cod Boala: F20, Cod handicap:6, pe care l-a reinnoit anul acesta pe data de 08.04.2009. As dori sa stiu daca acesti ani se calculeaza la cotizatie si daca am avea posibilitatea sa-i platim o cotizatie minima la Casa de Pensii, citi ani ar trebui sa cotizam pina ar avea dreptul sa ceara pensia de invaliditate, si in ce an?. Cu mult respect pentru d-voastra si efortul depus.
Re: Om fara trai decent (revenire)
Scris de: la pensie la data: 05/14/2009 2:46pm
Situatia cumnatului dv este urmatoarea:
Pentru a putea primi pensie de invaliditate pe langa avizul comisiei de expertiza medicala trebuie sa aiba un stagiu minim de cotizare in functie de varsta. Astfel pentru varsta de 50 ani are nevoie de un stagiu minim de cotizare de 11ani. Din datele furnizate de dv dansul are un stagiu de 6 ani si 7 luni deoarece stagiul asimilat pentru facultate nu se ia in calcul daca nu a absolvit facultatea iar perioada cat primeste indemnizatie pentru handicap nu se socoteste stagiu asimilat. In aceste conditii singura posibilitate de asi intregi stagiul de cotizare este incheierea unui Contract de Asigurare Sociala cu Casa de Pensii. Deoarece acest contract nu se poate incheia retroactiv daca il incheiati acum trebuie sa realizeze stagiul total de cotizare de 11 ani pana la varsta de 55 ani in caz contrar stagiul minim creste la 12 ani si 6 luni. Data indeplinirii conditiilor de pensionare depinde de data incheierii contractului.
In cadrul Contractului de Asigurare Sociala exista o suma minima asigurata (un sfert din salariul mediu pe economie) care se modifica anual. In anul 2009 suma minima asigurata este de 423 lei pentru care se plateste 133 lei lunar.
Pensia de invaliditate nu ar fi mare dar exista speranta ca sa se pastreze prevederea privind asigurarea pensiei minime.
La incheierea Contractului de Asigurare Sociala prezentati actele cu stagiul de cotizare avut pana acum (in mod special cel de cotizare in agricultura) pentru a fi calculat exact ce stagiu are si cat ii lipseste.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1