Subiect "Pensie de handicap" Deschis de Nicolae Diaconeasa la data: 04/09/2022 12:49pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie de handicap
Scris de: Nicolae Diaconeasa la data: 04/09/2022 12:49pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Bună ziua. Pentru un grad de handicap ( stabilit în Germania care este GdB 40)pentru diabet zaharat tip 1 și orbire- ochiul stâng 0 vedere) este recunoscut în România sau trebuie investigații suplimentare pentru pensie( indemnizație de handicap), sau ce drepturi are pesoana respectivă?
Re: Pensie de handicap
Scris de: la pensie la data: 04/10/2022 12:47pm
Datele sunt isuficiente pentru o analiza completa.
Demersurile care trebuie facute depind de varsta persoanei respective si de tipul pensiei.
Pentru a beneficia de dreptul de reducerea varstei de pensionare pentru gradul de handicap si de perioada in care a fost dobandit handicapul trebuie sa va prezentati la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap de pe langa Consiliile Judetene pentru incadrarea in gradelor de handicap conform clasificarii din Romania. Dreptul de a beneficia de reducerea varstei de pensionare a persoanelor cu handicap depinde si de perioada lucrata dupa dobandirea starii de handicap. Daca persoana respectiva se va incadra in categoria de nevazator are dreptul la pensie pentru limita de varsta la orice varsta fara conditia de stagiu.
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate dupa stabilirea gradului de handicap, conform clasificarii din Romania, trebuie ca persoana respectiva sa se prezinte la Comisia de expertiza de munca de pe langa Casa de pensii teritoriale pentru incadrarea in una din gradele de invaliditate. Daca se incadreaza in una din gradele de invaliditate are dreptul la pensie de invaliditate indiferent de marimea stagiului de cotizare, daca are varsta sub varsta standard de pensionare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1