Gen:masculin
Data nasterii:11.10.1976
Stagiul de cotizare:lucrez in invatamant din anul 2005, fara intrerupere.(20 de ani)
Alte date: am handicap accentuat din nastere, fiind incadrat ca persoana cu handicap din anul 1999, inante de a fi icadrat in munca.
Intrebare:Cand pot iesi la pensie, fiind incadrat in grad de handicap accentuat?
Stagiul de cotizare:lucrez in invatamant din anul 2005, fara intrerupere.(20 de ani)
Alte date: am handicap accentuat din nastere, fiind incadrat ca persoana cu handicap din anul 1999, inante de a fi icadrat in munca.
Intrebare:Cand pot iesi la pensie, fiind incadrat in grad de handicap accentuat?
mihai :Buna ziua,
Gen:masculin
daca aveti certificatul din 1999 si sunteti angajat ca persoana cu handicap:
Vârsta standard de pensionare (anexa nr. 5) se reduce, în funcţie de gradul de handicap, astfel:
cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţii de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare contributiv;
cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare contributiv;
cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţii de handicap, stagiul complet de cotizare contributiv.
Daca aveti parintii decedati -fereasca Dumnezeu!- aveti si posibilitatea unei pensii de urmas, sau cel putin puteti compara sa vedeti care e mai mare, sa o alegeti pe aceea mai mare, daca detineti acte mecdicale ce arata aparitia bolii, handicapului in timpul scolii pana la 16 ani sau pana la 26 de ani in cazul in care ati fost student.
Dupa parerea mea, cred ca puteti iesi la pensie pt limita de varsta, la varsta de 55 de ani, daca aveti 2 treimi din 35 de ani vechime, aprox 23 ani si 4 luni
Raspunsul domnului Ieseanul este corect si il felicitam pentru faptul ca a hotarat sa ajute cu sfatul sau.
In concluzie aveti dreptul sa va pensionati cu pensie pentru limita de varstala varsta de 55 ani adica data de 11 octombrie 2031. Pentru aceasta trebuie sa realizati stagiul de cotizare contributiv de 23 ani si 4 luni.
In concluzie aveti dreptul sa va pensionati cu pensie pentru limita de varstala varsta de 55 ani adica data de 11 octombrie 2031. Pentru aceasta trebuie sa realizati stagiul de cotizare contributiv de 23 ani si 4 luni.
la pensie :Multumesc frumos, incerc sa raspund cat mai corect :) sper sa nu dau gres niciodata :) seara frumoasa !
Raspunsul domnului Ieseanul este corect si il felicitam pentru faptul ca a hotarat sa ajute cu sfatul sau.