data la care pot depune dosarul pentru limita de varsta pensie
Scris de: Alexandrina Bubulete la data: 06/10/2025 6:28am
Scris de: Alexandrina Bubulete la data: 06/10/2025 6:28am
Gen:F
Data nasterii:11.03.1967
Stagiul de cotizare:08.11.1989 - prezent
Alte date:facultate zi 4 ani, 2 copii
Intrebare: va rog sa imi spuneti cand pot iesi la pensie limita de varsta?
Multumesc.
Multumesc.
Re: data la care pot depune dosarul pentru limita de varsta pensie
Scris de: GicaH la data: 06/10/2025 7:09am
Scris de: GicaH la data: 06/10/2025 7:09am
Alexandrina Bubulete :
Gen:F
Multumesc.
1.Pensie limita de vârstă în aprilie 2030 plus reducere pentru doi copii un an, deci în aprilie 2029.
2.Dacă aveți minim 35 ani stagiu cotizare contibutiv depășit cu minim 5 ani stagiu de cotizare (care poate fi stagiu contributiv, stagiu asimilat în cazul dumneavoastră studii superioare) puteți să vă pensionati la limită de vârstă la împlinirea vârstei de 60 ani, respectiv în martie 2027, la care nu se aplica și reducerea de un an pentru copii.
Nu vreau să vă minimizez capacitatea intelectuală, dar un absolvent de studii superioare are noțiunea de a înțelege prin citire legile, atunci când au nevoie, după care să întrebe pe alții, care pot să informeze corect sau incorect.
Eu v-am indicat din punctul meu de vedere soluțiile corect legale, dar pe care puteți să le și verificați.
Scris de: la pensie la data: 06/10/2025 11:30am
Scris de: la pensie la data: 06/10/2025 11:30am
Conform prevederilor legii pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie pentru limita de varsta :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 1 luna, adica in data de 11 aprilie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an, adica in data de 11 aprilie 2029, pentru nasterea si cresterea a 2 copii. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care consideram ca o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica atunci cand realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani. La depasirea stagiului complet de cotizare se iau in calcul cele 7 luni stagiu contributiv cu care depasiti stagiul complet contributiv de 35 ani (daca nu ati beneficiat de invoiri sau concedii fara plata), si stagiul de cotizare asimilat pentru studii superioare de 4 ani.
Nu impartasim consideratiile domnului Gica privind abilitatea de a intelege legislatia pensiilor pentruca aceasta depinde de multi alti factori.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 1 luna, adica in data de 11 aprilie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an, adica in data de 11 aprilie 2029, pentru nasterea si cresterea a 2 copii. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care consideram ca o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu pana la 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica atunci cand realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani. La depasirea stagiului complet de cotizare se iau in calcul cele 7 luni stagiu contributiv cu care depasiti stagiul complet contributiv de 35 ani (daca nu ati beneficiat de invoiri sau concedii fara plata), si stagiul de cotizare asimilat pentru studii superioare de 4 ani.
Nu impartasim consideratiile domnului Gica privind abilitatea de a intelege legislatia pensiilor pentruca aceasta depinde de multi alti factori.
Scris de: Alexandrina Bubulete la data: 06/11/2025 2:40am
Scris de: Alexandrina Bubulete la data: 06/11/2025 2:40am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Ups!!
Raspunsul este diferit de cel al administratorului.
Capacitatea dvs intelectuala va joaca feste.
Sa fiti sanatos!!!
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Ups!!
Sa fiti sanatos!!!
Scris de: GicaH la data: 06/11/2025 7:24am
Scris de: GicaH la data: 06/11/2025 7:24am
Alexandrina Bubulete :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Ups!!
Sa fiti sanatos!!!
Mulțumesc frumos de "apreciere", dar capacitatea mea intelectuală este verificată și nu vad care sunt festele. Am și făcut specificația că răspunsul este corect "din punctul meu de vedere". Eu am făcut doar aluzie la cineva care zice că are studii superioare și poate discerne între răspunsuri corecte și răspunsuri greșite. Dar este greu pentru unii să aprecieze.
Nu văd cum diferă răspunsurile, eu dând răspuns la obiect. Înafară de "Ups" mai puteți motiva cu ceva diferența?