Daca ma pensionez anticipat in Romania pot sa mai lucrez in continuare in Germania unde domiciliez si lucrez de 8 ani
Scris de: Buiuc Dorin la data: 06/13/2025 12:55am
Scris de: Buiuc Dorin la data: 06/13/2025 12:55am
Gen:Masculin
Data nasterii:12.09.1961
Stagiul de cotizare:35
Alte date:
Intrebare:Domiciliez si lucrez in Germania din 2017. Intentionez sa ma pensionez anticipat in Romania. Daca sunt pensionar anticipat in Romania mai am dreptul sa lucrez in continuare in Germania? Pentru cei 8 ani lucrati in Germania cand primesc banii de pensie? In Germania varsta de pensionare este 67 ani.
Alte date:
Intrebare:Domiciliez si lucrez in Germania din 2017. Intentionez sa ma pensionez anticipat in Romania. Daca sunt pensionar anticipat in Romania mai am dreptul sa lucrez in continuare in Germania? Pentru cei 8 ani lucrati in Germania cand primesc banii de pensie? In Germania varsta de pensionare este 67 ani.
Re: Daca ma pensionez anticipat in Romania pot sa mai lucrez in continuare in Germania unde domiciliez si lucrez de 8 ani
Scris de: la pensie la data: 06/13/2025 2:46am
Scris de: la pensie la data: 06/13/2025 2:46am
Va puteti pensiona in Romania cu pensie anticipata, diminuata, si sa lucrati in acelasi timp in Gernania fara ca pensia din Romania sa fie suspendata.
Re: Daca ma pensionez anticipat in Romania pot sa mai lucrez in continuare in Germania unde domiciliez si lucrez de 8 ani
Scris de: Dan la data: 06/13/2025 3:31am
Scris de: Dan la data: 06/13/2025 3:31am
Buiuc Dorin :
Gen:Masculin
Alte date:
1.In conditiile in care aveti 35 de ani de stagiu complet de cotizare in RO, nu indepliniti conditiile de pensionare anticipata conform Legii 360.Va trebuie 5 ani de plus pentru a avea acest drept.Anii lucrati in Germania nu se iau in considerare.
2. In cazul in care ati fi obtinut o pensie anticipata din RO, pentru a putea lucra in continuare in Germania, ar fi fost obligatoriu suspendarea acestei pensii anticipate din RO.Nici in RO nu se cumuleaza pensia anticipata cu un salariu.
3.Pe 12.09.2026 aveti dreptul la pensia limita de vârsta din RO.Cum aveti domiciliul in Germania , cererea pentru limita de varsta se va face la Oficiul de Pensii din Germania, care , in baza Reg europeene, se va adresa CNPP-ului, in vederea constituirii drepturilor dvs de pensie comunitara( anii lucrati in germania vor fi luati in calculul pensiei din RO)
Odata stabilit cuantumul pensiei, aveti dreptul sa cumulati pensia din RO cu un contract de munca deoarece ati depasat 65 de ani.
In septembrie 2028, la 67 de ani , Germania va deschide dreptul dvs la pensie comunitara pentru anii lucrati si cotizati acolo.Deci din 2028, octombrie , veti beneficia de DOUA pensii,una din RO si alta din D.
Scris de: Buiuc Dorin la data: 06/13/2025 8:40am
Scris de: Buiuc Dorin la data: 06/13/2025 8:40am
Gen:masculin
Data nasterii:12.09.1960
Stagiul de cotizare:38 ani
Alte date:
Intrebare:
Daca ma pensionez anticipat cu penalizare (inainte de 65 ani) in Romania pot sa mai lucrez in continuare in Germania unde domiciliez si lucrez de 8 ani? Cu alte cuvinte sa detin pensie anticipata in Romania si sa continui sa lucrez in Germania pina implinesc 67 ani dupa care am dreptul la pensie in Germania si ma intorc definitiv in Romania.
Alte date:
Intrebare:
Daca ma pensionez anticipat cu penalizare (inainte de 65 ani) in Romania pot sa mai lucrez in continuare in Germania unde domiciliez si lucrez de 8 ani? Cu alte cuvinte sa detin pensie anticipata in Romania si sa continui sa lucrez in Germania pina implinesc 67 ani dupa care am dreptul la pensie in Germania si ma intorc definitiv in Romania.
Scris de: Dan la data: 06/13/2025 10:12am
Scris de: Dan la data: 06/13/2025 10:12am
Buiuc Dorin :
Gen:masculin
Alte date:
Intrebare:
Conform noii legi a pensiilor 360/2024, pensia anticipata "cu penalizare" nu mai exista.In Romania, pensia anticipata poate fi accesata cu pana la cinci ani inainte de varsta standard de pensionare, cu conditia ca solicitantul sa aiba o vechime in munca mai mare cu cel putin opt ani decat stagiul complet de cotizare.
Tot in noua lege , cumulul pensiei anticipate cu orice contract de munca, fie in RO sau alt stat UE, este interzis. Deci nu puteti avea pensie anticipata RO si sa lucrati in Germania.In schimb ,la anul pe 12.09.2026 aveti dreptul la pensie limita de vârsta in RO si puteti sa cumulati pensia cu salariul din Germania.Asa cum v-am spus in postarea anterioara.
Scris de: Nicolae la data: 06/14/2025 5:28am
Scris de: Nicolae la data: 06/14/2025 5:28am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:PRECIZARE
Redau norma din L.360/2023: "Pensia anticipată
Art. 58. - (1) Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.
(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 6 alin. (2) şi (3) din prezenta lege.
(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4."
Din prevederile de la alin. (1) rezulta ca, avand stagiul complet de cotizare de 35 ani, aveti dreptul sa cereti pensia anticipata in RO, iar in eventualitatea unei lipse de ani se va lua in consideratie stagiul din D, conform art.6 din Reg. (CE) NR. 883/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 29.04.2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:PRECIZARE
Redau norma din L.360/2023: "Pensia anticipată
Art. 58. - (1) Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.
(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum şi ale art. 6 alin. (2) şi (3) din prezenta lege.
(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4."
Din prevederile de la alin. (1) rezulta ca, avand stagiul complet de cotizare de 35 ani, aveti dreptul sa cereti pensia anticipata in RO, iar in eventualitatea unei lipse de ani se va lua in consideratie stagiul din D, conform art.6 din Reg. (CE) NR. 883/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 29.04.2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.