Gen:M
Data nasterii:09.01.1959
Stagiul de cotizare;17 ani Romania, 14 ani Germania,4 ani Spania
Alte date:
Intrebare:Am primit decizia pt PLV cu 13 puncte pt pensia nationala, si 9 puncte pt stagiile din Germania si Spania.La determinarea pensiei comunitare cele 22 puncte sau transformat dupa proratizare in 11 puncte, pensia comunitara fiind mai mica decat cea nationala. Este mentionat pe decizie ca va ramane in plata pensia mai mare.Ce reprezinta proratizarea? Am cetatenie germana nu mai am cetatenie romana.
Alte date:
Intrebare:Am primit decizia pt PLV cu 13 puncte pt pensia nationala, si 9 puncte pt stagiile din Germania si Spania.La determinarea pensiei comunitare cele 22 puncte sau transformat dupa proratizare in 11 puncte, pensia comunitara fiind mai mica decat cea nationala. Este mentionat pe decizie ca va ramane in plata pensia mai mare.Ce reprezinta proratizarea? Am cetatenie germana nu mai am cetatenie romana.
NICU :
Gen:M
Alte date:
Conform celor spuse de dvs, ati cotizat 35 de ani in 3 state UE.In conformitate cu legislatiile nationale ale fiecarui stat UE in care ati lucrat si cotizat, referitor la stagiul necesar pentru acordarea unei pensii la limita de vârsta, la data aniversara la care aveti acest drept, FIECARE din cele 3 state vor calcula o pensie teoretica si una nationala pe care ati fi primit-o , daca ati fi lucrat acesti ani (35), NUMAI in acel stat. Apoi va "PRORATIZA" fiecare pentru durata de cotizatii (RO-17 ani si D - 14 ani).Romania si Germania va face cele doua calcule ( conditia de acordare a unei pensii fiind indeplinita) si va acorda suma cea mai mare rezultata din calcul. Spania va calcula doar o pensie teoretica si va proratiza pentru cei 4 ani.
Proratizare este "regula de 3 simpla": daca pentru 35 de ani ati fi meritat ,de exemplu, 1 200 € pensie , pentru 4 ani cotizati aveti dreptul la 1200:4= 300 €.
Altgoritmul de calcul al pensiei comunitare este precizat in Regulamentul UE 1147, dar este specific fiecarui stat UE. In general, dupa proratizare, pensia teoretica este mai mica decât cea nationala. Faptul ca nu mai aveti nationalitatea romana, nu are nici o incidenta asupra drepturilor de pensie comunitare.