Gen:fem.
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Mama mea a iesit la pensie anticipat partial.Drepturile i s-au calculat cf. deciziei cu 01.04.2009 , dar a lucrat pana la aparitia deciziei 01.07.2009.In decizie scrie :
- Varsta la data pensionarii ; 55 ani
- Varsta standard de pensionare :59 ani si 8 luni
- Reducerea varstei standard de pensionare : 3 ani
- Nr. luni anticipare :56 luni
- Nr. luni pentru care se aplica penalizarea :20 luni
- Stagiu de cotizare realizat :36 ani din care gr.II-15 ani; cond. normale 17 ani
- stagiu aferent gr. II - 3 ani si 9 luni
- stagiu asimilat 3 ani
Va rog sa-mi spuneti daca atunci cand implineste 56 ani si 8 luni i se recalculeaza pensia si daca se mai adauga ceva la pensie.Trebuie depusa cerere??In luna in care implineste 56 ani si 8 luni?
Va multumesc!
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Mama mea a iesit la pensie anticipat partial.Drepturile i s-au calculat cf. deciziei cu 01.04.2009 , dar a lucrat pana la aparitia deciziei 01.07.2009.In decizie scrie :
- Varsta la data pensionarii ; 55 ani
- Varsta standard de pensionare :59 ani si 8 luni
- Reducerea varstei standard de pensionare : 3 ani
- Nr. luni anticipare :56 luni
- Nr. luni pentru care se aplica penalizarea :20 luni
- Stagiu de cotizare realizat :36 ani din care gr.II-15 ani; cond. normale 17 ani
- stagiu aferent gr. II - 3 ani si 9 luni
- stagiu asimilat 3 ani
Va rog sa-mi spuneti daca atunci cand implineste 56 ani si 8 luni i se recalculeaza pensia si daca se mai adauga ceva la pensie.Trebuie depusa cerere??In luna in care implineste 56 ani si 8 luni?
Va multumesc!
Da, la iesirea la pensie la limita de varsta va fi eliminata diminuarea pensiei si va fi luata in calcul si perioada lucrata de la depunerea cererii si pana la incetarea activitatii.
Trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie la limita de varsta se face la cerere numai pana la 1 ianuarie 2011 deoarece aceasta prevedere este abrogata de catre legea 273/2009.
Daca mai inainte de aceasta data va fi adoptata noua lege a pensiilor atunci trecerea la cerere va fi abrogate mai devreme deoarece prevederile proiectului noii legi sunt ca trecerea sa se faca automat (fara cerere).
Trecerea de la pensie anticipata partiala la pensie la limita de varsta se face la cerere numai pana la 1 ianuarie 2011 deoarece aceasta prevedere este abrogata de catre legea 273/2009.
Daca mai inainte de aceasta data va fi adoptata noua lege a pensiilor atunci trecerea la cerere va fi abrogate mai devreme deoarece prevederile proiectului noii legi sunt ca trecerea sa se faca automat (fara cerere).