Subiect "intrebare" Deschis de Niculescu Eugenia la data: 02/08/2010 9:21am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
intrebare
Scris de: Niculescu Eugenia la data: 02/08/2010 9:21am
Gen:F
Data nasterii:07.12.1957
Stagiul de cotizare:33 ani 5 luni
Alte date:
Intrebare:
vreau sa stiu daca in tabelul dvs. se introduce si perioada de somaj.
in prezent sunt somer(eu am introdus in tabel valoarea somajului)si mai vreau sa stiu daca in cazul in care nu-mi gasesc un loc de munca pina la expirarea somajului ,acesta fiind la 01.05.2010, este bine sau nu sa-mi platesc la directia muncii la un salar minim cotizatia care mi s-ar reveni ,-sau avind aceasta vechime nu este necesar(doar sanatatea)-poate acest lucru afecta valoarea pensiei intr-un fel ??!
nu inteleg nimic din legea noua a pensionarii pot sau nu pot in cazul meu sa ma pensionez anticipat la implinirea virstei de 55 ani? deci dupa 7.12.2012-(fiindca in situatia actuala posibilitatea gasirii unui loc de munca la virsta mea este o problema)
din suma rezultata din tabelul dvs in cazul pensionarii anticipate care e procentul de diminuare al pensiei ??
multumesc mult
P.S. Mentionez ca in 2007 am mai beneficiat de somaj timp de o luna de zile (in tabel am trecut liniuta),dupa care m-am angajat iar in prezent sunt in somaj incepind cu 001.02.2009 pina la 01.05.2010
scazind aceasta perioada tot as avea o vechime de peste 30 ani,
E.Niculescu
Re: intrebare
Scris de: la pensie la data: 02/11/2010 3:30am
Conform anexei 3 la legea 19/2000, legea actuala a pensiei si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 07 decembrie 2017 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Puteti cere pensie anticipata partiala (diminuata) conform legii actuale a pensiilor, cu o anicipare maxima de 5 ani fata de 07 decembrie 2017, dupa varsta de 55 ani, adica dupa 07 decembrie 2012 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa fie minim 30 ani.
Daca in anul 2010 se adopta noua lege unitara a pensiilor si se vor mentine prevederile din proiect atunci datele de mai sus se amana cu 1 an si 5 luni si devin :
-Data de iesire la pensie la limita de varsta 09 mai 2019 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 5 luni si stagiul complet de cotizare de 31 ani si 5 luni.
- Data de iesire la pensie anticipata partiala 09 mai 2014.
Perioada de somaj este considerate stagiu asimilat si se ia in calculul stagiului de cotizare iar la calculul punctajului se foloseste indemnizatia de somaj primita, in program introducand codul “L” si la salariu completati indemnizatia de somaj.
Exista o mica exceptie in cazul in care la iesirea in somaj ati primit salarii compensatorii. In acest caz calculul stagiului de cotizare se face deosebit adica pe perioada salariilor compensatorii (la inceperea perioadei de somaj) se calculeaza la stagiu de cotizare cca o treime din perioada de salarii compensatorii ( la fel o treime din salariile compensatorii in calculul punctajului pensiei) iar perioada de somaj propriu zisa se ia integral in calcul atat la stagiu cat si la punctaj.
In ceeace priveste diminuarea pensiei anticipate partiale in varianta legii actuale daca cereti pensie anticipata partiala in 07 decembrie 2012 si aveti stagiu de cotizare de peste 33 ani ( cu peste 3 ani fata de stagiul complet de cotizare de 30 ani) diminuarea va fi de 21 %
In varianta adoptarii noii legi a pensiilor diminuarea nu mai depinde de depasirea stagiului complet de cotizare de 31 ani si 5 luni ci numai de realizarea acestuia iar daca cereti pensie anticipata partiala in 09 mai 2014 diminuarea ar fi de 45 %.
Deci in varianta noii legi a pensiilor nu va mai ajuta faptul ca depasiti stagiul complet de cotizare de 31 ani si 5 luni si nu este avantajos sa incheiati un Contract de ASigurare Sociala si sa platiti contributie pentru pensie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1