Subiect "trecerea la pensia definitiva" Deschis de GHEORGHE ADRIANA la data: 12/01/2011 5:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
trecerea la pensia definitiva
Scris de: GHEORGHE ADRIANA la data: 12/01/2011 5:36am
Gen:F
Data nasterii:10/03/1953
Stagiul de cotizare:21 ani 3 luni
Alte date:2 ani grupa a IIa,pensie medicala gr.III din 1999
Intrebare:
1.cand se poate pensiona la limita de varsta;
2.la implinirea varstei de pensionare,trecerea la limita de varsta se face automatsau trebuie sa faca cerere?
3.ce alte demesuri va trebui sa faca la implinirea varstei de pensionare
4.pe perioada pensiei de handicat NU a lucrat ; aceasta perioada va conta in vreun fel la cresterea perioadei de cotizare ?
Multumesc mult!
Re: trecerea la pensia definitiva
Scris de: la pensie la data: 12/02/2011 3:47am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 16 martie 2016 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani
Pentru stagiul de 14 ani lucrati in grupa II beneficiati de un spor de vechime de 3 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile asimilate pentru studii universitare si stagiu militar.
Stagiul de gr II a fost echivalat cu conditii deosebite si pentru un stagiu in aceasta grupa de 14 ani beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 3 ani conform careia aveti dreptul la iesirea la pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani adica in 16 martie 2013.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata. Diminuarea pensiei anticipate partiale se face inmultind numarul de luni de anticipare, de la data iesirii la pensie anticipata partiala pana la data cand aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu 0,75 %.
Acest calcul poate fi facut pe site-ul nostru la adresa:
http://www.lapensie.com/anticipata2.php
Pentru calculul punctajelor lunare se folosesc salariile medii pe economie, anuale sau lunare, astfel:
- brute inainte de 01iulie 1977 si dupa 01 ianuarie 1991
- nete intre 01iulie 1977 si 01 ianuarie 1991
Aceste salarii medii le gasiti si pe site-ul nostru la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/salariul-mediu-pe-tara.php
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1