Subiect "pensie anticipata" Deschis de Albu Mariana la data: 12/11/2016 12:13pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata
Scris de: Albu Mariana la data: 12/11/2016 12:13pm
Gen:F
Data nasterii:27.11.1960
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua. As dori sa stiu daca am dreptul la pensie anticipata,sau anticipata partial,avand o vechime in munca de 22 ani,3 luni si 17 zile (din care somaj in per. 02.03.2000-25.11.2000; 02.06.2001-01.03.2002)si din 01,06,2010 si pana in prezent lucrez in Austria cu contract de munca legal.
Re: pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 12/12/2016 11:51am
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de27 octombrie 2022 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 11 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata dupa varsta de 56 ani si 11 luni atunci cand va completati stagiul de cotizare cu cca 3 ani si 1 luna si realizati stagiul complet de cotizare luand in calcul perioadele lucrate si perioadele de somaj din Romania si perioada lucrata in Austria . Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare (cumulat in cele doua tari) la data depunerii dosarului .
Completarea stagiului de cotizare poate fi facuta astfel:
- Lucrand in continuare in Austria
- Incheind cu Casa de pensii din Romania un contract de asigurare sociala pentru perioada necesara in cadrul caruia platiti o contributie lunara. Nu se recomanda sa se suprapuna perioada lucrata in Austria cu perioada contractului de asigurare din Romania pentruca in acest caz se ia in calcul numai o perioada nu dublul acesteia.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1