Subiect "CAS neplatit angajator" Deschis de Sapun Clara la data: 01/13/2017 2:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
CAS neplatit angajator
Scris de: Sapun Clara la data: 01/13/2017 2:32am
Gen:feminin
Data nasterii:21.01.2016
Stagiul de cotizare:33 ani si 4 luni
Alte date:11.07.1985 pana 01.02.1999 100% grupa I
Intrebare:Am in cartea de munca o stampila pusa de ITM si anume (In perioada 02.06.1998 pana in 22.02.1999 nu s-a platit CAS si fond de somaj).
Desfacerea contractului de munca a avut loc in 22.02.1999, firma a intrat in lichidare, am fost trimisi in somaj si am primit si ordonanta la vremea respectiva. Arhiva care tine actele societatii spune ca nu putem face dovada platii ulterioare a CAS pentru perioada respectiva deoarece sunt acte contabile, care se tin 10 ani. Fabrica este radiata.
Recent un fost coleg si-a depus dosarul pentru pensionare, dosar care a fost respins din cauza ca perioada 02.06.1998 pana 22.02.1999 cand nu s-a platit CAS, nu se ia in calcul ca si grupa si nici ca si stagiu de cotizare, acesta este motivul respingerii fara alta mentiune sau referire la un articol din lege.
Eu inteleg ca potrivit art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
In cazul persoanelor care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca calculul si plata contributiilor de asigurari sociale se fac lunar de catre angajatori. Eu in calitate de salariat cu contract individual de munca, nu consider ca pot fi sactionata pentru neindeplinirea obligatiilor de catre angajator. Obligatiile angajatorilor se completeaza cu prevederile legale privind executarea creantelor bugetare.
Deci perioada mentionata mai sus pentru care nu s-a platit CAS si fond de somaj se considera sau nu stagiu de cotizare si grupa? Daca nu sa-mi spuneti care lege sta la baza afirmatiei negative
Va multumesc Sapun Clara
Re: CAS neplatit angajator
Scris de: la pensie la data: 01/16/2017 5:14am
Legislatia pensiilor este destul de stufoasa si se gasesc prevederi si pro si contra si numai un avocat sau un judecator poate sa stabileasca ce prevedere este prioritara. De obicei in cazul stagiului de cotizare si a sumelor luate in calculul punctajului pensiei sunt luate in considerare prevederile in vigoare in perioada lucrata.
Perioada specificata de dv este anterioara lui 01 aprilie 2001 si atunci a fost in vigoare legea pensiilor 3/1977.
In acea perioada angajatorii trebuiau sa plateasca CAS pentru intreg fondul de salarii si in legislatia pensiilor nu se prevede ce trebuie facut in cazul cand angajatorul nu plateste contributia pentru pensii.
In perioada aprile 2001 - decembrie 2010 a fost in vigoare legea pensiilor 19/2000 in care la art 2 litera e) se prevede ca sistemul public de pensii are la baza unul din principii al contributivitatii conform caruia „drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite. In normele de aplicare ale acestei lege se prevede ca in cazul in care angajatorul nu plateste CAS se ia in calcul numai o treime din stagiu de cotizare dar fara a lua in calculul punctajului sumele datorate.
In perioada dupa 01 ianuarie 2011 este in vigoare legea pensiilor 263/2010 care la art 3 litera p) are continutul mentionat de dv dar personalul Casei de pensii face distinctie intre stagiul de cotizare si sumele luate in calculul punctajului pensiei si in cazul acestor sume au in vedere acelasi principiu al contributivitatii prevazut la art 2 litera c) din lege conform caruia daca nu s-a platit nu se ia in calcul.
In concluzie noi va sfatuim sa va adresati unui avocat specializat in legislatia muncii care sa va spuna ce sanse de castig aveti daca dati in judecata Casa de pensii
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1