Subiect "Pensia minima socială garantata" Deschis de Dinu Mustareata la data: 01/20/2017 2:49pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensia minima socială garantata
Scris de: Dinu Mustareata la data: 01/20/2017 2:49pm
Gen:feminin
Data nasterii:22-08-1957
Stagiul de cotizare:8ani si 3 luni
Alte date:pensie invaliditate gradul.2
Intrebare:Buna seara. Varog să-mi dați unele lămuriri cu privire la pensia minima socială. Sunt născută în August 1957 si am o vechime în câmpul muncii de numai 8ani si 3 luni. Actualmente sunt pensionata cu pensie de invaliditate gradul 2 de 5 luni de zile. Varog să-mi precizați dacă, în aceste condiții ,beneficiez de posibilitatea de a obține o pensie minima socială. Dacă pot obține o astfel de pensie va rog să-mi spuneți la ce vârstă se poate acorda in cazul meu și ce demersuri trebuiesc făcute și la ce instituții se pot depune actele necesare.
În speranta că ma puteți ajuta, va mulțumesc anticipat!
Re: Pensia minima socială garantata
Scris de: la pensie la data: 01/22/2017 10:52am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 22 iunie 2018 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 10 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
In aceste conditii la varsta standard de pensionare de 60 ani si 10 luni dv nu realizati stagiul minim de cotizare de 15 ani si in acest caz se aplica prevederile art 64 alin (1) si (3) din normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011 care prevad :
(1)Incepand cu data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta pensia de invaliditate se transforma din oficiu in pensie de limita de varsta si se acorda cuantumul si punctajul cel mai avantajos
(3) In situatia persoanelor care nu indeplinesc conditia de stagiu minim de cotizare (cazul dv) trecerea in categoria pensionarilor pentru limita de varsta se face din oficiu, la varsta standard de pensionare (in cazul dv 60 ani si 10 luni) pastrandu-se cuantumul pensiei de invaliditate.
Indemnizatia sociala se calculeaza si se acorda din oficiu ca diferenta intre pensia calculata si pensia minima care acum este de 400 lei (se prevede ca aceasta sa creasca la 520 lei incepand cu 01 februarie 2017). Aceasta indemnizatie presupunem ca o primiti si acum si o veti primi si dupa trecerea la pensiia pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1