Subiect "spor pentru munca sambata , duminica" Deschis de Constantin Popa la data: 04/28/2017 3:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
spor pentru munca sambata , duminica
Scris de: Constantin Popa la data: 04/28/2017 3:36am
Gen:M
Data nasterii:22.07.1956
Stagiul de cotizare:49 ani
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
In adeverinta eliberata de angajator, se mentioneaza ca desi am beneficiat de spor pentru lucrul in timpul noptii, spor de sambata si duminica si spor pentru sarbatori legale,sume pentru care nu s-au retinut si virat contributie pentru pensia suplimentara. Contributia a fost retinuta numai pentru salariul tarifar de incadrare, sporul pentru vechimea neintrerupta munca, sporul pentru vechime neintrerupta in Renel.(12.06.1986-01.04.2001)
1) Este corect ? Sau societatea era obligata sa plateasca ? Daca da care este temeiul legal.
2) Am mai beneficiat conform CCM de prime (Pasti, Craciun, Sfantul Ilie) pentru care nu s-a platit CAS, cum pot fi valorificate de casa de pensii aceste sume daca sunt trecute in adeverinte ?
3) Se poate deschide o actiune in justitie ?

Cu stima
Constantin Popa
Re: spor pentru munca sambata , duminica
Scris de: la pensie la data: 04/29/2017 3:40am
Baza de calcul a punctajului pensiei este explicata de noi pe site la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
Conform art 3 alin (2)din legea pensiilor 3/1977 fondurile necesare pensiilor de asigurari sociale de stat s-au constituit din contributiile platite de intreprinderi. In acest scop intreprinderile au platit contributie pentru intreg fondul de salarii (adica pentru castigul brut al salariatilor) Conform decretului 389/1972 modificat prin legea 49/1992.
In aceste conditii mentiunea privind retinerile pentru pensie suplimentara platita de angajat este gresita avand in vedere ca angajattorul a platit contributie de asigurari sociale pentru intreg fondul de salarii.
Conform anexei 15 la normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 in baza de calcul a punctajului pensiei intra si sporul pentru lucrul in timpul noptii si nu intra sporurile pentru lucrul in zilele de repaus si sarbatorile legale si prime.
Introducerea in calcul a sporului pentru lucrul in timpul noptii se face prin prezentarea unei adeverinte eliberate de angajator conform anexei 16 la normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1