Subiect "varsta pensionare" Deschis de HURJUI NICOLAE la data: 04/24/2025 2:22am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
varsta pensionare
Scris de: HURJUI NICOLAE la data: 04/24/2025 2:22am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:Alte date:am absolvit Institutul de Marina 4 ani si intre 1991-1998 am lucrat in MAI 7 ani si 3 luni fapt ptr care am solicitat pensie MAI din iulie 2020.din 1998 lucrez neintrerupt dar in ultimii 8 ani sunt functionar public.
Intrebare:in contextul Deciziei CCR nr 521 din 5 oct 2023, a noilor hotarari/dispozitii si altor criterii, mai pot sa-mi defasor activitatea ca functionar public, ca la pensie din sectorul public, sistemul nu ma vrea...
Re: varsta pensionare
Scris de: la pensie la data: 04/24/2025 4:54am
In privinta varstei de pensionare
Confirmam faptul ca in sistemul public de pensii nu va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta cu reducerea arstei de pensionare pentru stagiul de cotizare lucrat in grupa I de munca (precizat de dv in un mesaj anterior) si nici cu pensie anticipata.
Pentru ambele pensii mentionate mai sus trebuie sa aveti stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani, lucrat in sistemul public de pensii. La acest stagiu nu se ia in calcul vechimea din sistemul militar de pensii.
Ramane singura varianta de pensionare cu pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare de 65 ani adica in 27 noiembrie 2027.

In privinta dreptului de a lucra ca functionar public dupa pensionarea cu pensie pentru limita de varsta din sistemul public de pensii precizam urmatoarele :
- Legislatia pensiilor acorda acest drept iar refuzarea acestui drept se face prin statutul unor domenii de activitate printre care si cel al functionarilor publici.
- Din pacate noi nu urmarim domeniile in care se limiteaza acest drept.
Scris de: HURJUI NICOLAE la data: 04/24/2025 10:23am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
nici prin gand nu-mi trece ca DUPA PENSIONAREA CU PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA DIN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII, sa mai lucrez o zi, intrebarea era daca pana la implinirea varstei de 65 ani pot sa-mi continui activitatea ca functionar public. Multumesc.
Scris de: la pensie la data: 04/24/2025 11:01am
Legislatia pensiilor din sistemul public de pensii nu va limiteaza dreptul de a lucra in un anumit sector in care aceasta legislatie este activa. Deci aveti dreptul sa lucrati ca functionar public pana cand aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta din acest sector daca indepliniti si cerintele statutului functionarului public.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1