Subiect "Pensie anticipată" Deschis de Eugen Lang la data: 04/28/2025 10:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipată
Scris de: Eugen Lang la data: 04/28/2025 10:35am
Gen: B
Data nasterii: 15.01.1969
Stagiul de cotizare:
Alte date: Studii universitare: 5 ani
Intrebare:

Între 1987-1988 am fost angajat 10 luni în grupa a 2-a de muncă (cu normă întreagă). In acesta perioada am satisfăcut serviciul militar timp de 9 luni. Precizez ca nu mi s-a desfacut contractul de munca la plecarea în armata, doar este notată în cartea de muncă data încorporării/lăsării la vatră. În acea perioadă armata era considerată vechime neîntreruptă dacă la recrutare erai angajat. Care este perioada de contributivitate: o luna sau 10 luni?

Între 1988 - 1989 m-am reangajat 12 luni în grupa a 2-a de muncă: 1 lună cu normă întreagă și 11 cu jumatate de norma. Care este perioada de contributivitate: 1 + 5,5 = 6,5 sau 12 luni?

Din 01.09.1993 până în prezent (31 ani și 8 luni) am lucrat neîntrerupt (cu normă întreagă), având și o perioadă de 7 ani si o luna în grupa a 2-a, înainte de 2001.

Pot fi cele 3 perioade muncite în grupa a 2-a însumate, în vederea reducerii vârstei standard de pensionare? În ce an/lună mă pot pensiona anticipat, pe baza perioadelor muncite în grupa a 2-a?
Re: Pensie anticipată
Scris de: la pensie la data: 04/29/2025 9:42am
1. In perioada 1987 - 1988 de fapt ati fost angajat 1 luna lucrata in grupa II si 9 luni ati satisfacut stagiu militar. Deci aveti 1 luna stagiu de cotizare contributiv, in grupa II si 9 luni stagiu de cotizare asimilat fara grupa. Dv intelegeti gresit conceptul de "vechime neintrerupta" care a fost folosit inainte de 01 septembrie 1983. Aceasta vechime neintrerupta nu se ia in calculul la stagiu de cotizare ci la vechimea care dadea anumite drepturi, ca sporul de vechime. Acest concept era foloit pentru a diminua dnumarul de contracte de munca desfacute prin demisie.
2. In perioada 1988 - 1989 ati lucrat 1 luna cu norma intreaga si 11 luni cu jumatate de norma
Ca stagiu de cotizare contributiv se ia in calcul 1 + 5,5 = 6,5 luni
Ca stagiu de cotizare in grupa II se ia in calcul 1 luna deoarece in Ordimul 50/1990 care opera in acea perioada se prevedea ca stagiu de cotizare lucrat in grupa II de munca daca se lucra minim 70 % din timpul normal de lucru zilnic.
Deci in prezent dv aveti stagiu de cotizare contributiv de 32 ani si 3,5 luni (din care 7 ani si 2 luni in grupa II) si stagiu de cotizare asimilat 5 ani si 9 luni (facultate si stagiu militar).
In aceste conditii conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani adica in data de 15 ianuarie 2034. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani si 4 luni pentru stagiul de cotizare de 7 ani lucrat in grupa II de munca adica in data de 15 septembrie 2031. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti daca va completati stagiul de cotizare contributiv cu 2 ani si 3,5 luni
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica in data de 15 ianuarie 2029. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti daca va completati stagiul de cotizare contributiv cu 2 ani si 3,5 luni. In cazul dv stagiul de cotizare cu care depasiti stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani se constituie din : 5 ani facultate si 9 luni stagiu militar, stagii de cotizare asimilate si 1 an si 9 luni stagiu de cotizare necontributiv acordat pentru cei 7 ani intregi lucrati in grupa de munca.
Re: Pensie anticipată
Scris de: Eugen Lang la data: 04/29/2025 10:48am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:

Mulțumesc pentru răspunsul detaliat!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1