Subiect "conditii pensionare" Deschis de Liliana la data: 06/04/2025 3:24am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
conditii pensionare
Scris de: Liliana la data: 06/04/2025 3:24am
Gen:F
Data nasterii:ian 1968
Stagiul de cotizare:8ani in barou, 4 ani de facultate la zi , 25 ani in sistemul public de pensii
Alte date:
Intrebare:care ar fi data de pensionare si daca cei 8 ani in barou se pot asimila la ani din sistemul public de pensii
Re: conditii pensionare
Scris de: la pensie la data: 06/04/2025 7:23am
Conform prevederilor legii pensiilor 360/2023 aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 6 luni, adica in luna iulie 2031. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
Perioada facultatii este considerata stagiu de cotizare asimilat si se ia in calculul punctajului pensiei din sectorul public de pensii daca nu o utilizati pentru pensia din sectorul juridic.
Perioada lucrata in barou nu se utilizeaza la calculul punctajului pensiei din sectorul public de pensii.
Perioada facultatii si perioada lucrata in barou nu sunt perioade contributive si nu se utilizeaza la pensia anticipata, diminuata, din sectorul public de pensii. Acestea pot fi utilizate, ca vechime, la reducerea varstei de pensionare din sectorul public de pensii numai daca realizati in acest sector stagiul complet de cotizare contributiv, dar in cazul dv este imposibil pentruca acesta este 35 ani, deci va lipsesc 10 ani contributivi.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1