Subiect "cumparare vechime" Deschis de Constantinescu Mariana la data: 06/04/2025 1:43pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cumparare vechime
Scris de: Constantinescu Mariana la data: 06/04/2025 1:43pm
Gen:F ani
Data nasterii:06.04.1968
Stagiul de cotizare:39 si 6 luni

Intrebare:

1.In noiembrie 2026 indeplinesc conditiile pentru pensie anticipata cu reducere 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, cu un stagiu de 39 ani si 6 luni. Daca as cumpara 6 luni vechime m as putea incadra pentru PLV cu vechime 35+5 cu reducere varsta pensionare cu 5 ani? Mentionez ca am facut facultatea la seral si am lucrat de la 19 ani, deci as avea o perioada de un an cand nu am lucrat, pentru care as putea solicita cumparare vechime.

2.In situatia in care solicit pensie anticipata cu diminuare la 1 noiembrie 2026 si ulterior pensionarii anticipate, cele 6 luni pana la 40 ani le completez cu contributii printr un contract de mandat, pot solicita dupa aceste 6 luni trecerea la PLV cu reducere varsta 5 ani ?
Dupa cele 6 luni lucrate cu contract de mandat consider ca as indeplini conditiile pentru PLV cu reducerea varstei cu 5 ani:varsta 58 si 7 luni si 40 ani contributii.
Multumesc!
Re: cumparare vechime
Scris de: la pensie la data: 06/05/2025 2:07am
Pensia la care va referiti este prevazuta la art 56 din legea pensiilor 360/2023, nu se numeste pensie anticipata ci pensie pentru limita de varsta.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati conditia de stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu un stagiu de cotizare de 5 ani care poate fi constituit din stagiu de cotizare contributiv, cumparat prin contract de asigurare sociala, asimilat etc.
Dv vreti sa completati acest stagiu prin cumparare prin contract de asigurare sociala care poate fi realizat daca perioada cumparata este dupa varsta de 18 ani si in acea perioada nu ati realizat stagiu de cotizare in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii.
2. Consideram gresita solutia de a cere pensie anticipata dupa 01 noiembrie 2026 si in aceasta perioada sa va completati stagiu de cotizare prin contract de mandat, deoarece pe perioada de mandat pensia anticipata se suspenda conform prevederilor art 101 alin (1) litera j) din legea pensiilor 360/2023.
cumparare vechime
Scris de: Constantinescu Mariana la data: 06/05/2025 12:35pm
Gen:F
Data nasterii:06.04.1968
Stagiul de cotizare:39 ani si 6 luni la 1 noiembrie 2026

Multumesc pentru raspuns!

1.Pentru scenariul de a cumpara vechime pentru a completa stagiul de 40 ani pentru a ma incadra la PLV inteleg ca este in regula, se poate, dupa raspunsul formulat.

2. La scenariul 2 am formulat eu gresit posibilitatea incheierii unui contract de mandat in timpul pensiei anticipate.

De fapt am vrut sa spun ca ma pot incadra la art.6 alin 1 lit f din legea nr.360/2023 adica sa mi fac un PFA sau sa inchei un contract de drepturi de proprietate intelectuala. In acest caz pensia anticipata nu se suspenda.

Art 101 alin 1 lit j din legea nr.360/2023 mentioneaza ca se suspenda PA doar in cazul art.6 alin 1 lit a, b, d care se refera la cei care lucreaza cu un CM , functionari publici,si intr-adevar cum ati mentionat cei cu contract de mandat.

In cazul in care inchei un contract de drepturi de proprietate intelectuala sau imi fac un PFA prin care imi completez stagiul contributiv pana la 40 ani as dori sa stiu daca dupa cele 6 luni de contributii pot solicita PLV respectiv tranformarea PA in PLV cu reducere varsta de pensionare conform art 56 din legea nr.360/2023.

Va multumesc!
Re: cumparare vechime
Scris de: la pensie la data: 06/06/2025 1:37am
Da, ati inteles corect, daca va completati stagiul de cotizare, cu 6 luni, cu stagiu de cotizare contributiv si realizati un stagiu de cotizare total de 40 ani din care cel putin 35 ani contributivi aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art 56 din legea pensiilor 360/2023.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1