Subiect "recalculare" Deschis de ganea georgeta la data: 06/07/2025 11:02am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare
Scris de: ganea georgeta la data: 06/07/2025 11:02am
Gen:
Data nasterii: 07,12.1958
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Pensie inainte de recalculare 4250
Total stagiu de cotiyare realizat 35 de ani 6 luni 0 yile
Stagiu de cotiyzare contributiv 35 de ani 4 luni si 17 zileStagiu asimilat necontributiv 0 lună si 13 zile
Stagiu de cotiyare contributiv pentru care se acorda puncte de 9 ani 7 luni si 28 de zile
Numarul de puncte de stabilitate 5.9957
Numărul total de puncte realizate la data de 01,09.2024 52.715574
Pensie recalculata 4270
După calculul meu apreciez că pensia mea nu a fost calculată corect tinând cont de stagiul de cotizare pentru care se acorda puncte de stabilitate. Vă rog un răspuns la această speţă şi ce am de făcut pe mai departe. Vă mulţumesc anticipat!
Re: recalculare
Scris de: GicaH la data: 06/07/2025 3:36pm
ganea georgeta :
Gen:
Data nasterii: 07,12.1958
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Pensie inainte de recalculare 4250
Total stagiu de cotiyare realizat 35 de ani 6 luni 0 yile
Stagiu de cotiyzare contributiv 35 de ani 4 luni si 17 zileStagiu asimilat necontributiv 0 lună si 13 zile
Stagiu de cotiyare contributiv pentru care se acorda puncte de 9 ani 7 luni si 28 de zile
Numarul de puncte de stabilitate 5.9957
Numărul total de puncte realizate la data de 01,09.2024 52.715574
Pensie recalculata 4270
După calculul meu apreciez că pensia mea nu a fost calculată corect tinând cont de stagiul de cotizare pentru care se acorda puncte de stabilitate. Vă rog un răspuns la această speţă şi ce am de făcut pe mai departe. Vă mulţumesc anticipat!

Exista o diferență la perioada pentru punctele de stabilitate de cca 9 luni , care dacă le-ați lucrat in timp ce erați pensionată,este corect, dacă nu, este greșit și trebuie să cereți revizuire.
Scris de: la pensie la data: 06/10/2025 2:11am
Nu avem datele necesare pentru a da un raspuns la aceasta intrebare desi ati dat multe date dar nefpșositoare raspunsului.
La fel ca domnul Gica presupunem ca explicatia faptului ca nu a fost luat in calculul punctajului de stabilitate intreg stagiul de cotizare contributiv este aceea ca ati realizat stagiu de cotizare contributiv in o perioada in care ati cumulat pensia cu salariu.
Scris de: Carp Mircea la data: 06/10/2025 7:59am
Este necesar să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea
dreptului de pensie și stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor
de stabilitate, conform noii legi a pensiilor.
Astfel, prezentăm următoarele tipuri de stagii de cotizare pentru care nu s-au datorat contribuții de
asigurări sociale, avute în vedere ca stagii de cotizare contributive la deschiderea dreptului de
pensie conform legislaţiei din domeniul pensiilor, care nu se iau în calcul la determinarea
stagiului de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate, în care asiguratul a
beneficiat de:
➤ indemnizaţie de asigurări sociale în perioada 01.04.2001- 01.01.2006 (incapacitate temporară
de muncă) care constituie stagiu de cotizare realizat în conditii deosebite de muncă, conform
prevederilor art. 27 alin. (5) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 13 din HG nr.
261/2001;
➤ indemnizaţie de asigurări sociale în perioada 10.09.2003- 01.01.2006 (incapacitate temporară
de muncă) care constituie stagiu de cotizare realizat în conditii speciale de muncă, conform
prevederilor art. 28 alin. (3) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 10 din HG nr.
1025/2003;
➤ venit de completare/plăţi compensatorii, ulterioare datei de 1 aprilie 2001, conform
prevederilor OUG 8/2003 sau altor acte normative cu caracter special, care constituie stagiu de
cotizare realizat în conditii speciale de muncă.
De asemenea, perioadele în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creşterea copilului,
ulterioare datei de 01.01.2006, asimilate stagiului de cotizare, conform art. 14 alin. (1) lit. e) din
Legea nr. 360/2023 (pentru care nu s-au datorat contribuţii de asigurări sociale):
nu se au în vedere la acordarea punctelor de stabilitate,
dar, prin excepţie, se au în vedere la calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al
stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie (conform art. 47
alin. (4) din lege).
Totodată, la determinarea stagiului de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de
stabilitate, conform prevederilor art. 85 alin. (6) din lege, sunt excluse perioadele în care se
cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu
caracter special, cu venituri asigurate conform legii (inclusiv pentru situațiile în care beneficiarii au
avut calitatea de pensionar în mai multe dosare de pensie).
Prin urmare, nu întotdeauna stagiul de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de
pensie, în funcţie de categoria de pensie solicitată (eligibilitate), coincide cu stagiul de cotizare
contributiv utilizat pentru acordarea punctelor de stabilitate (calcul puncte).

Anexa deciziei de deschidere drepturi si decizia de recalculare in baza art.144 din legea 360/2023 ar putea lamuri problema d-voastra.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1