Subiect "pensie anticipata partial" Deschis de Doina la data: 10/15/2025 4:12am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata partial
Scris de: Doina la data: 10/15/2025 4:12am
Gen: Feminin
Data nasterii: 20.04.1967
Stagiul de cotizare: 39 ani
Alte date:
Intrebare: Buna ziua, Intrebarea mea este la ce data exista posibilitatea pensionarii anticipate partiale si daca se poate cumpara in acest caz vechime pentru iesirea la pensie fara penalizare. Va multumesc
Re: pensie anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 10/15/2025 9:07am
Conform actualei Legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 1 luna, adica in data de 20 mai 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie anticipata, diminuata, imediat , Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, dupa varsta de 58 ani si 1 luna. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani, conditie pe care nu o indeplintiti, insa puteti sa o realizati prin completare cu stagiu de cotizare de 1 an cumparat prin contract de asigurare sociala incheiat cu Casa de pensii. In situatia dv este dificila aceasta varianta pentruca puteti cumpara stagiu de cotizare pentru o perioada trecuta dupa varsta de 18 ani in o perioada in care nu ati fost angajata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1