Subiect "pensionare la varsta" Deschis de Cristina la data: 10/28/2025 4:16am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare la varsta
Scris de: Cristina la data: 10/28/2025 4:16am
Gen:F
Data nasterii:24.02.1968
Stagiul de cotizare:01.08.1986 pana in prezent
Alte date:un copil
Intrebare: Cand ma pot pensiona la varsta fara penalizare? Multumesc!
Re: pensionare la varsta
Scris de: la pensie la data: 10/28/2025 9:45am
Conform actualei legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 63 ani si 6 luni, adica in data de 24 august 2031. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 6 luni, pentru nasterea si cresterea pana la 16 ani a unui copil, adica in data de 24 februarie 2031.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani, conditie pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica in data de 24 august 2026.
Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani, conditie pe care o indepliniti daca lucrati in continuare minim 9 luni.In acest caz iainte de a depune dosarul de pensionare este recoandat sa cereti la Casa de pensii sa va calculeze stagiul de cotizare si sa confirme indeplinirea conditiei de stagiu de cotizare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1