Subiect "Cumul stagii cotizare" Deschis de Gabriela Pana la data: 02/20/2026 5:45am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cumul stagii cotizare
Scris de: Gabriela Pana la data: 02/20/2026 5:45am
Gen:masculin
Data nasterii:1961
Stagiul de cotizare:12
Alte date:
Intrebare:
Dacă in România am stagiul de cotizare 12 ani și in Canada am stagiul de cotizare 3ani, se poate cumula stagiile pentru a ieși la pensie in România la limita de vârsta și stagiul de 15 ani cu opțiunea de mai cumpăra stagiu dacă. mai este nevoie
Re: Cumul stagii cotizare
Scris de: la pensie la data: 02/20/2026 8:20am
Conform actualei legi a pensiilor 360/2023, in Romania, aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 65 ani. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti daca va completati stagiul de cotizare contributiv..
Legea pensiilor 360/2023 in vigoare in prezent prevede recunoasterea stagiilor de cotizare lucrate in alte tari daca Romania are incheiat un acord bilateral cu acea tara, in domeniul asigurarilor sociale. Romania are incheiat un astfel de acord cu Canada.
Daca stagiile de cotizare lucrate in Romania si Canada nu insumeaza 15 ani aveti dreptul sa-l completati prin incheierea unui contract de asigurare sociala cu Casa de pensii pe perioada necesara pentru o perioada anterioara in care nu ati realizat stagii de cotizare in Romania sau in Canada.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1