Subiect "pensie anticipata" Deschis de Covaci Mihaela la data: 02/26/2026 1:32am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata
Scris de: Covaci Mihaela la data: 02/26/2026 1:32am
Gen:feminin
Data nasterii:22.09.1971
Stagiul de cotizare:35 ani
Alte date:1 copil
Intrebare:
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cand ma pot pensiona anticipat fara penalizare. Multumesc
Re: pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 02/26/2026 3:27am
Ati mai pus aceasta intrebare cu date usor diferite.
Conform noii legi a pensiilor aveti urmatoarele drepturi la pensie :
1- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani, adica in data de 22 septembrie 2036. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
2- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 6 luni pentru nasterea si cresterea unui copil pana la varsta de 16 ani, adica in data 22 martie 2036. Pentru aceasta trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv (lucrat) de 35 ani, conditie de stagiu pe care trebuie sa o verificati . Dupa datele comunicate anterior indepliniti aceasta conditie daca va completati stagiul de cotizare contributiv cu 1 an deoarece perioada de 1 an de concediu de crestere copil inainte de ianuarie 2006 nu este considerata stagiu de cotizare contributiv. Se considera stagiu de cotizare contributiv perioada lucrata cu program redus pentru crestere copil inainte de aprilie 2001.
3- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani, conform art 56 din legea pensiilor 360/2023 adica dupa data de 22 septembrie 2031 daca atunci aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv (lucrat) de 35 ani depasit cu 5 ani. Dumneavoastra nu indepliniti aceste conditii avand in vedere cele mentionate la punctul 2.
Re: pensie anticipata
Scris de: Covaci Mihaela la data: 02/26/2026 4:13am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului anterior datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor Decretului-Lege nr.31/1990 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an și ale Legii nr. 120/1997 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 2 ani, constituie vechime în muncă, respectiv stagiu de cotizare contributiv.

Nu cumva e tocmai invers?
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1