Subiect "Dreptul la pensie" Deschis de Peleasa Ionela la data: 11/18/2009 8:28am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Dreptul la pensie
Scris de: Peleasa Ionela la data: 11/18/2009 8:28am
Gen: Feminin
Data nasterii: 3.05.1959
Stagiul de cotizare: 16 ani, 4 luni, 25 zile, din care 6 ani si 5 luni grupa a 2-a. total 17 ani, 10 luni,22 zile
Alte date: sunt la pensie de invaliditate din februarie 1995 fara drept de munca.
Intrebare: La ce varsta pot iesi la pensia de drept?
se adauga ca vechime timpul petrecut la pensie de invaliditate?
se adauga ceva la pensie ca am lucrat 15 ani si 8 luni cu invaliditate?
este un avantaj ca am nascut si crescut 2 copii in perioada de invaliditate?
ce trebuie facut?
Re: Dreptul la pensie
Scris de: la pensie la data: 11/20/2009 1:54am
Conform anexei 3 la legea actuala a pensiilor 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 03 mai 2019 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001.
Pentru stagiul de 6 ani in gr II vi se acorda un spor de vechime de 1 ani si 6 luni care se adauga la stagiu de cotizare realizand un stagiul cumulat de cotizare de 17 ani si 10 luni .
Deasemeni si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate se considera stagiu asimilat si se adauga la stagiul de cotizare realizand un stagiu total de cotizare de peste 33 ani
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru stagiul de 6 ani in conditii deosebite beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 1 an conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 59 ani adica in 03 mai 2018, indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 30 ani in conditiile prezentate mai sus.
Daca de la 01 ianuarie 2010 se adopta legea unica de pensionare si raman prevederile din proiect atunci datele de mai sus se amana cu 2 ani si 2 luni adica :
- Data de iesire la pensie la limita de varsta fara reducerea varstei pentru grupa de munca in 03 iulie 2021 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 2 luni si stagiul complet de cotizare de 32 ani si 2 luni.
- Data de iesire la pensie la limita de varsta cu reducerea varstei pentru grupa de munca in 03 iulie 2020.
Asa cum am aratat mai sus perioada in care ati avut pensie de invaliditate este considerate stagiu de cotizare iar pe aceasta perioada se ia in calculul pensiei in loc de salariu pensia primita.
Pentru nasterea si cresterea a 2 copii nu aveti niciun avantaj la pensie.
Daca inainte de 1992 in afara de spor de vechime ati mai avut si alte sporuri la salariu si nu ati cerut la societatea la care ati lucrat adeverinta cu sporurile avute pentru a o depune la Casa de Pensii la recalcularea pensiei din anul 2005 atunci credem ca este bine sa cereti o asemenea adeverinta si sa o depuneti la Casa de Pensii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1