Subiect "pensie la limita de varsta" Deschis de Muresan Maria la data: 11/19/2009 3:57am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie la limita de varsta
Scris de: Muresan Maria la data: 11/19/2009 3:57am
Gen:masculin
Data nasterii:30.11.1951
Stagiul de cotizare:38
Alte date:24 ani in grupa a doua
Intrebare:Sotul meu se incadreaza in datele mai sus mentionate si am o rugaminte la dumneavoastra. Ce reprezinta varsa medie de pensionare de 63,5 si de ce nu se scade din aceasta varsta pentru sotul meu ani lucrati,si ce reprezinta varsta standard de 65 ani? Am auzit spunandu-se ca varsta de pensionare la momentul acesta este de 63,5 si totus se lucreaza cu varsta standard de 65 ani pentru el.Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 11/20/2009 3:43am
Varsta standard de pensionare este varsta de pensionare fara reduceri si se determina in functie de data de nastere fie din anexa 3 din legea 19/2000 fie din anexa 9 la ordinul 340/2001
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere sotul dv are dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea pentru grupa de munca, in 30 noiembrie 2016 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Reducerea varstei de pensionare pentru grupa de munca se face din varsta standard de pensionare calculata cum am aratat mai sus adica pentru sotul dv din varsta de 65 ani.
Varsta standard la care se poate iesi acum fara (reducerea acesteea) este de 63 ani si 8 luni si aceasta o au barbatii nascuti in perioada ianuarie – martie 1946 . Deci acestea se pot pensiona acum la varsta de 63 ani si 8 luni fara reducerea varstei de pensionare.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001.
Pentru stagiul de 24 ani in gr II sotului dv i se acorda un spor de vechime de 6 ani care se adauga la stagiu de cotizare realizand un stagiul cumulat de cotizare de 44 ani.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru stagiul de 24 ani in conditii deosebite beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni conform careia poatei iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 59 ani si 6 luni adica in 30 mai 2011, indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1