Subiect "pensionare" Deschis de gabriel anca la data: 01/14/2010 8:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare
Scris de: gabriel anca la data: 01/14/2010 8:42am
Gen:feminin
Data nasterii:25.08.1955
Stagiul de cotizare:31 ani si 4 luni
Alte date:
Intrebare:Buna ziua
Sunt foarte mahnit de felul in care se respecta legile si drepturile omului obisnuit , in Romania anului 2010 , membra in Uniunea Europeana.
Deoarece eu sunt arhitect devenit intre timp somer , sotia mea , care nu mai lucreaza de 3 ani , a depus la Casa de pensii a sect 6 , cererea pentru PENSIE ANTICIPATA PARTIALA , la inceputul lunii iulie 2009 .La depunere a fost avertizata ca va primi raspuns negativ , pentru ca nu se poate pensiona decat la 60 ani-5 ani = 55 ani , deci in 2010. Desi i-am aratat prevederile Legii 19 , conform carora se poate pensiona de la 58 ani si 8 luni (anticipat de la 58ani si 8 luni-5 ani = 53 ani si 8 luni) , i s-a spus ca ei stabilesc dreptul la pensie dupa Ordinul 340/2001, care este de fapt un normativ de aplicare a legii pensiilor
( Legea 19/2000), si ca nu are dreptul , conform acestui ordin.
Intreb daca este normal ca un ordin de aplicare a unei legi sa prevada altceva decat prevede legea respectiva ? Si oare intr-adevar acest ordin prevede altceva sau asa doresc sa interpreteze cei de la Pensii , pentru a scoate la pensie cat mai putini oameni care au muncit si au cotizat la stat o viata intreaga ?!
Mentionez ca sotia mea este nascuta la 25.08.1955 si are o vechime in munca de 31 de ani si 4 luni.
Dupa 3 luni de zile de la depunerea dosarului , a primit de la Casa de pensii raspunsul ca nu poate beneficia de ATENTIE : "PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA" deoarece nu indeplineste conditiile necesare ! Dar ea ceruse Pensie Anticipata Partiala ! si ca daca nu este de acord cu raspunsul , poate face contestatie la Instanta judecatoreasca ! De ce acolo si de ce asa , doar fiindca sunt niste functionari incapabili la birourile Caselor de Pensii ?
De ce trebuie sa-ti obtii drepturile tale LEGALE prin procese costisitoare si care se taraganeaza cu anii ?
CATA NORMALITATE MAI EXISTA IN TARA ASTA ?
Am trimis din nou nedumerirea noastra fata de raspunsul primit , catre aceeasi Casa de pensii , la data de 09.11.2009 si bineinteles ca nu am primit nici-un raspuns pana acum , probabil asteapta fie actionarea lor in justitie ,fie renuntarea !
Este scandalos si nu ne ramane decat sa ne adresam mai departe , la Guvern , Presedintie si Forurilor Internationale .
Alta solutie nu vedem.
Re: pensionare
Scris de: la pensie la data: 01/15/2010 6:55am
Va intelegem ca aveti suparari dar am dori sa incercati sa nu mai adaugati si dv altele. In acelasi timp ne cerem scuze ca incercam sa va explicam ca dv gresiti.
Cu regret trebuie sa va spunem ca in interpretarea corecta a legii 19/2000 sotia dv conform datei de nastere are varsta standard de pensionare la limita de varsta de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani iar varsta standard de pensionare o realizeaza in data de 25 august 2015.
Acest calcul se poate face fie conform anexei 3 la legea 19/2000 fie conform anexei 9 la ordinul 340/2001 si se poate face si cu programul de calcul “Varsta de iesire la pensie” accesibil de pe pagina principala a site-ului nostru. Functionarul de la Casa de Pensii a folosit intotdeauna anexa 9 de la ordinul 340/2001 care este mai usor de folosit si nu a stiut sa va explice ca ambele anexe sunt echivalente si ca rezultatul este acelasi daca faceti calculul pentru pensia la limita de varsta.
Calculul varstei la care se acorda pensie anticipata sau anticipata partiala nu se calculeaza conform celor doua anexe ci se calculeaza mai intai varsta standard pentru pensia la limita de varsta din care se scad 5 ani. Deci procedand asa sotia dv are dreptul la pensie anticipata partiala la varsta de 60 ani – 5 ani adica 55 ani.
In aceste conditii parerea noastra este ca daca veti incerca sa actionati in justitie veti adauga alte necazuri la cele pe care le aveti fara a obtine nimic.
Daca pana in august 2010 (aceasta este parerea noastra) se va adopta noua lege a pensiilor unitare si vor ramane prevederile din proiect atunci datele de mai sus nu se amana cu 3 luni si devin :
- Data de iesire la pensie la limita de varsta 25 noiembrie 2015 la varsta de 60 ani si 3 luni si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 3 luni.
- Data de iesire la pensie anticipata partiala 25 noiembrie 2010.
Am vrea sa ne intelegeti regretul nostru cand trebuie sa va comunicam lucruri neplacute dv dar rolul nostru este sa va ajutam sa cunoasteti interpretarea corecta a legislatiei pentru a evita neplacerile ce rezulta din o interpretare gresita.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1