Subiect "cerere inscriere pensie anticipata partiala" Deschis de daniela florea la data: 01/17/2010 10:47am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cerere inscriere pensie anticipata partiala
Scris de: daniela florea la data: 01/17/2010 10:47am
Gen:F
Data nasterii:29.07.1953
Stagiul de cotizare:36 ani
Alte date: 8 ani grupa a 2-a
Intrebare:Cu ce data pot solicita inscrierea pentru pensia anticipata partiala si depunerea actelor la Casa de Pensii, avand in vedere ca: am incheiat CIM la data de 24 dec 2009 dar nu am primit inca CM incheiata de la ITM, ( stiind ca, la Casa de Pensii, trebuie prezentata, printre alte acte, Cartea de Munca, in original);
cu 24 dec 2009, cu 1 ian 2010 sau cu 20 ian 2010 , data care ar fi preconizata pt obtinerea CM, incheiata si vizata?
[de mentionat ca as fi avut drept de pensie anticipata partiala de la mijlocul anului 2008 )
In situatia actuala legislativa, dosarul meu se va solutiona, [ dupa depunere] dupa legea existenta sau dupa cea noua, preconizata sa apara la inceputul lui 2010 ??
Timpul de rezolvare a dosarului se va prelungi, peste cele 2 luni 'traditionale' ( cu promulgarea noii legi + aparitia eventualelor norme metodologice de aplicare, etc ) ? Va multumesc anticipat.
Re: cerere inscriere pensie anticipata partiala
Scris de: la pensie la data: 01/19/2010 7:54am
Avem rugamintea ca in mesaje sa nu mai folosti prescurtari deoarece acestea pot genera confuzii.
Conform anexei 3 la legea actuala a pensiilor 19/2000 si a anului de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 29 ianuarie 2013 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 6 luni si stagiul complet de cotizare de 29 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data s-a numit conditii deosebite.
Pentru stagiul de 8 ani in gr II vi se acorda un spor de vechime de 2 ani care se adauga la stagiu de cotizare, si realizati un stagiu total de cotizare de 38 ani.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu de 8 ani ani in aceasta grupa beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 1 an si 6 luni conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 58 ani, adica in 29 iulie 2011 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 30 ani.
Puteati cere pensie anticipata partiala cu o anicipare de 5 ani fata de 29 ianuarie 2013, la varsta de 54 ani si 6 luni adica din 29 ianuarie 2008.
Daca in anul 2010 (aceasta este parerea noastra) se va adopta noua lege a pensiilor unitare si vor ramane prevederile din proiect atunci datele de mai sus nu se modifica.
Din mesajul dv rezulta ca ati urmat un traseu gresit de depunere a dosarului de pensie. Traseul corect era ca dv sa cereti angajatorului printr-o cerere sa intocmeasca dosarul de pensie anticipata partiala iar acesta era obligat sa intocmeasca si sa depuna dosarul de pensionare anexand la dosar toate actele necesare inclusiv carnetul de munca in original cu incheierea cu data de propunere a pensiei anticipate partiale. In acest caz contractul individual de munca nu se incheia si dv urma sa lucrati in continuare pana obtineati decizia de pensionare. La primirea deciziei de pensionare dv urma sa comunicati angajatorului sa va incheie contractul individual de munca si sa va elibereze dovada incheierii activitati pe care dv trebuia sa o depuneti la Casa de Pensii iar aceasta introducea in plata pensia de la data depunerii dovezii de incetare a activitatii.
In conditiile expuse pensia dv se va calcula conform legii in vigoare la data depunerii cererii de pensionare iar termenul de calcul teoretic nu va fi influentat de catre intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, dar poate depasi doua luni independent de aceasta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1